Muhammad Firdaus Tekad Tebus Kekewaan di Kejohanan Trek Remaja Dunia - Sukan Ekstra | mStar

Muhammad Firdaus Tekad Tebus Kekewaan di Kejohanan Trek Remaja Dunia

Diterbitkan: Sabtu, 2 Ogos 2014 11:14 PM

Muhammad Firdaus Mohd Zonis.

(Ubah saiz teks)

SEPANG: Pelumba pelapis kebangsaan Muhammad Firdaus Mohd Zonis bertekad untuk meraih pingat pada kejohanan Trek Remaja Dunia 2014 di Korea Selatan, selepas gagal pada kejohanan sama di Scotland tahun lepas.

Pemilik tiga pingat emas pada Kejohanan Lumba Basikal Asia (ACC) 2013 di New Delhi, India itu akan menyertai empat kategori iaitu acara keirin, 200 meter pecut individu, satu kilometer ujian masa dan acara pecut berpasukan.
 
"Pada penampilan pertama di Scotland, pencapaian saya tidak bagus kerana mengalami kecederaan," katanya kepada pemberita sebelum bertolak ke Korea Selatan, hari ini.

Pada kejohanan sama tahun lepas, Muhammad Firdaus menamatkan saingan di kedudukan keenam selepas mengalami kecederaan akibat daripada terjatuh semasa perlumbaan berlangsung.

Muhammad Firdaus, 18, berkata saingan pada kejohanan itu lebih sengit berbanding ACC 2013, terutamanya daripada pelumba Eropah.
 
 
"Bukan mudah untuk melayakkan diri ke kejohanan ini, cabaran lagi besar dan agak sukar bertemu dengan lawan dari negara-negara lain, jadi saya akan gunakan kelebihan ini dengan sebaik mungkin," katanya.

Sementara itu, Timbalan Presiden Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM) Datuk Naim Mohamad berkata pencapaian Muhammad Firdaus kini dilihat setanding dengan pelumba elit.
 
"Kejohanan ini juga dapat mengukur tahap sebenar para pelumba pelapis negara," katanya.

Beliau tidak menolak Muhammad firdaus juga berada dalam radar pelumba ke Sukan Asia di Incheon, Korea Selatan pada September ini.
Tags / Kata Kunci: Muhammad Firdaus , ACC , PKBM
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan