Tiada Pencen, Mungkin Imbuhan Lain Untuk Atlet Paralimpik - Ahmad Shabery - Sukan Ekstra | mStar

Tiada Pencen, Mungkin Imbuhan Lain Untuk Atlet Paralimpik - Ahmad Shabery

Diterbitkan: Jumaat, 7 September 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kementerian Belia dan Sukan belum bercadang memberi pencen seumur hidup kepada atlet paralimpik negara yang mendapat pingat di temasya sukan paralimpik, kata Menteri berkenaan Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.

Beliau mengulas cadangan beberapa pihak agar diwujudkan skim bayaran pencen untuk atlet paralimpik yang berjaya memenangi pingat seperti yang diberikan kepada atlet elit normal.

Katanya KBS juga akan mengekalkan jumlah Skim Hadiah Kemenangan Sukan (Shakam) untuk atlet paralimpik, yang bermakna atlet paralimipik Hasihin Sanawi, pemenang pingat perak acara memanah di Sukan Paralimpik London, akan menerima RM200,000, di bawah Shakam.

Ini kerana pemenang pingat emas Sukan Paralimpik ditetapkan menerima RM300,000 dan pingat gangsa RM100,000 di bawah Shakam.

"Saya akan melakukan perbincangan pada peringkat Kabinet bagi mengenal pasti bentuk imbuhan lain yang lebih sesuai bagi kebajikan atlet paralimpik," katanya kepada pemberita pada sambutan Aidilfitri kementerian itu di Stadium Juara, Bukit Kiara di sini Khamis.

Hasihin menang pingat perak selepas kalah kepada pencabar dari Itali, Oscar de Pellegrin, dalam pusingan penentuan setelah terikat kedudukan 5-5, perlawanan lima set peringkat akhir acara memanah recurve individu lelaki di Lapang Sasar Memanah Royal Artillery Barrack, London pada Isnin.

KBS, katanya, memberi elaun sara hidup kepada atlet paralimpik dan beberapa elaun tambahan lain bagi menjaga kebajikan mereka. Ahmad Shabery berkata jika dibandingkan dengan negara lain seperti Singapura dan Australia, Malaysia memberi elaun dan kemudahan yang lebih baik kepada atlet paralimpik.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata Pandelela Rinong Pamg membuat keputusan bijak untuk menuntut di Institut Pengajian Tinggi (IPT) tempatan kerana atlet renang negara itu boleh meneruskan latihan di bawah jurulatih kegemarannya tanpa mengabaikan aspek akademik.

Katanya Pandelela memaklumkan kepadanya bahawa dia selesa berlatih bersama jurulatihnya kini, Yang Zhuliang, dan tidak mahu ketinggalan dalam program pembangunan sukan terjun yang disusun Majlis Sukan Negara (MSN).

Ahmad Shabery berkata mutu pendidikan yang ditawarkan IPT tempatan tidak kurang hebatnya malah ramai pelajar dari luar menyambung pelajaran di negara ini.

"Malaysia adalah tempat terbaik untuk Pandelela berlatih dan juga untuk menyambung pelajaran," katanya.

Pemenang pingat gangsa bagi acara 10m platform wanita di Olimpik London 2012 itu baru-baru ini mengambil keputusan menolak tawaran belajar di Australia. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan