Sukan Pralimpik: Atlet Besemangat Hadapi Temasya Sukan Paralimpik - Zolkples

Diterbitkan: Isnin, 27 Ogos 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

LONDON: Semua atlet elit paralimpik negara kini telah bersedia bagi menghadapi edisi ke-14 temasya Sukan Paralimpik di sini yang akan membuka tirainya secara rasmi pada Rabu ini, kata Ketua Kontinjen Malaysia Datuk Zolkples Embong.

"Setakat ini kita dapat lihat betapa mereka begitu bersemangat untuk menghadapi temasya sukan terbesar dunia bagi atlet kelainan upaya.

"Semangat itu dapat kita lihat ketika mereka menjalani latihan di sini. Ada di antara mereka menjalani latihan di venue pertandingan sebenar. Daripada maklum balas yang saya terima, mereka tidak menghadapi sebarang masalah.

"Situasi seperti ini adalah sesuatu yang menggembirakan saya terutamanya sebagai ketua kontinjen untuk sukan ini," katanya.

Zolkples, yang juga Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), berkata walaupun kontinjen negara adalah kecil berbanding negara-negara lain tetapi semangat sepasukan yang dipamerkan oleh atlet-atlet paralimpik negara adalah sangat kukuh.

"Saya melihat sendiri bagaimana semangat sepasukan di kalangan atlet walaupun berbilang bangsa dan daripada jenis sukan yang berbeza begitu kukuh sekali. Mereka saling bantu-membantu antara satu sama yang lain.

"Peranan jurulatih dan pegawai-pegawai dalam kontinjen juga banyak sekali membantu mengurus atlet-atlet kita di sini. Setakat ini, tiada apa-apa masalah timbul," katanya.

Menurut Zolkples, beliau serta pegawai dan jurulatih sentiasa mengingatkan atlet supaya sentiasa memberi tumpuan kepada latihan yang mereka jalani dan tidak merasa tertekan.

Pada edisi kali ini seramai 23 atlet akan menggalas cabaran negara dalam lapan jenis sukan iaitu memanah, olahraga, berbasikal, ping-pong, powerlifting, renang, lawan pedang berkerusi roda dan perahu layar.

Mereka tiba di sini sejak Rabu lepas bagi menjalani latihan penyesuaian.- BERNAMA

iklan

Video

Khamis, 24 Ogos 2017 12:38 PM

Wan Sharmila Kena 'Badi' Cinta

Khamis, 24 Ogos 2017 9:00 AM

Susunan Lagu Dari Sweden Gagal Takluk Persis

Rabu, 23 Ogos 2017 3:00 PM

Shuib Sepahtu 'Kuat' Cari Duit!

Rabu, 23 Ogos 2017 12:00 PM

Ayda Jebat Impi 'Mata' Tercalon Anugerah

Rabu, 23 Ogos 2017 9:00 AM

Keghairahan Shahrol Shiro Makan Diri?

Selasa, 22 Ogos 2017 12:00 PM

Sakan! Shiha Zikir Kini Hidup Mewah

Selasa, 22 Ogos 2017 9:00 AM

Tania Hudson Tak jangka Kembali Aktif

Isnin, 21 Ogos 2017 12:59 PM

Hafiz Tak Mengaku Saya Isteri - Joy Revfa

Isnin, 21 Ogos 2017 9:00 AM

#BiziBody: Syafiq Kyle Pentingkan Penampilan

Kolumnis

iklan

Iklan