Lawan Pedang: Peng Kean Intai Sukan Olimpik 2016 - Sukan Ekstra | mStar

Lawan Pedang: Peng Kean Intai Sukan Olimpik 2016

Diterbitkan: Selasa, 7 Ogos 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Yu Peng Kean
Yu Peng Kean

SEPANG: Atlet Olimpik lawan pedang negara, Yu Peng Kean menjadikan pengalaman beraksi di Sukan Olimpik London 2012 sebagai motivasi untuk mengatasi kelemahan sebagai persiapan jangka panjang sebelum layak ke Olimpik 2016 di Brazil.

Mengakui banyak perkara baharu yang dipelajarinya ketika berada di London, Peng Kean, 21, berazam untuk berlatih lebih bersungguh-sungguh untuk mempertajam teknik dan strateginya.

"Ternyata atlet lawan pedang dari negara barat lebih hebat daripada kita kerana kebanyakan mereka merupakan atlet handalan yang berkelebihan baik daripada segi kemahiran mahupun kekuatan mental.

"Saya kagum dengan kehandalan mereka dan berharap mampu mencapai tahap serupa satu hari nanti," katanya.

Atlet kelahiran Bukit China, Melaka, itu berkata beliau berpuas hati dengan kejayaannya menewaskan pemain Mesir, Zeid Mannad dengan mata 15-12 dalam acara individu sabre lelaki, namun agak kecewa apabila tumpas kepada pemain nombor lima dunia dari Hungary, Szilagyi Aron, 1-15.

Pelajar jurusan Sumber Manusia di Universiti Putra Malaysia itu menamatkan kemarau 48 tahun apabila menjadi atlet lawan pedang kedua negara yang layak beraksi di temasya sukan terbesar dunia itu.

Ronnie Theseira merupakan atlet lawan pedang pertama Malaysia dalam acara foil, epee dan Sabre kategori individu lelaki di Olimpik Tokyo pada 1964.-BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan