Khairul Anwar Jadi Atlet Keempat Terengganu Layak Ke Olimpik - Sukan Ekstra | mStar

Khairul Anwar Jadi Atlet Keempat Terengganu Layak Ke Olimpik

Diterbitkan: Rabu, 16 Mei 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA TERENGGANU: Atlet memanah negara, Khairul Anuar Mohamad menjadi anak Terengganu keempat layak ke Olimpik London menyusuli seorang lagi pemanah, Nur Shafiqah Hashim dan dua atlet berbasikal, Azizulhasni Awang serta Fatehah Mustafa.

Khairul Anuar, 21, bersama Cheng Chu Sian dan Haziq Kamaruddin layak secara merit ke temasya itu selepas trio tersebut meraih tempat kesembilan pada Kejohanan Memanah Dunia di Torino, Itali, baru-baru ini.

Menyifatkan kejayaannya itu sebagai hasil kerja keras dan prestasi konsisten, anak muda dari Kampung Pasir Gajah, Kemaman tersebut bagaimanapun tidak mensasarkan sebarang pingat pada temasya sukan terbesar dunia tersebut.

"Saya tidak mensasarkan pingat, kerana masih baru dalam acara ini dengan usia masih muda dan ditambah dengan kurang pengalaman. Saya risau naik begitu mendadak dan oleh itu saya juga tidak mahu jatuh dengan cepat," katanya.

Meskipun begitu, Khairul Anuar yakin dapat menampilkan prestasi konsisten bagi membantu trio memanah kebangsaan memberi saingan sengit kepada negara lain.

ngulas kejayaan trio itu pada kejohanan dunia di Itali, atlet muda tersebut berkata mereka berdepan dengan saingan sengit sebelum berjaya menempatkan diri di tangga kesembilan dan layak ke Olimpik.

rut layak ialah Korea Selatan, Perancis, Mexico, Itali, Ukraine, China dan Amerika Syarikat, sementara England layak secara automatik selaku tuan rumah.-BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan