Format Baru Pusingan Kelayakan ARRC 2012 - Sukan Ekstra | mStar

Format Baru Pusingan Kelayakan ARRC 2012

Diterbitkan: Jumaat, 11 Mei 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kejuaraan Motosikal Asia (ARRC) Petronas akan mengguna pakai format sesi kelayakan tunggal seperti dalam perlumbaan Grand Prix (GP) berkuatkuasa dengan perlumbaan pembuka tirai di Trek Utara, Litar Antarabangsa Sepang (SIC) hujung minggu ini.

Sebelum ini, perlumbaan ARRC mengamalkan format dua sesi kelayakan yang mana masa terpantas setiap pelumba menjadi perbandingan dan masa terpantas daripada dua sesi itu akan menentukan kedudukan petak permulaan.

Pengarah Promosi Two Wheels Motor Racing Sdn Bhd (TWMR), Ron Hogg berkata perubahan itu dilakukan bagi membolehkan pasukan menguruskan tayar dengan lebih baik dalam meningkatkan saingan dalam kategori 600cc Super Sports.

TWMR merupakan penganjur perlumbaan ARRC.

"Sejak beberapa tahun lepas, pasukan bertanding menyuarakan kesukaran untuk menguruskan dengan jumlah tayar yang dihadkan semasa perlumbaan hujung minggu, sekali gus menjejaskan prestasi pelumba," kata Hogg dalam kenyataan di sini Khamis.

Katanya pada masa sama, mereka percaya perubahan itu relevan ekoran format baharu itu sering digunakan dalam kebanyakan perlumbaan termasuk MotoGP.

Berikutan format baharu itu, Hogg berkata kini hanya tiga sesi latihan dibenarkan bagi kategori 600cc Super Sports dan 115c Underbone dan ia memberi masa yang secukup untuk pasukan mempersiapkan jentera masing-masing sebelum sesi kelayakan.

Penonton boleh menyaksikan perlumbaan pusingan pertama ARRC 2012 di Litar SIC secara percuma. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan