Atlet Negara Harus Salur Sumbangan Bantu Yakeb - Rosmah - Sukan Ekstra | mStar

Atlet Negara Harus Salur Sumbangan Bantu Yakeb - Rosmah

Diterbitkan: Selasa, 24 April 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor menyaran agar para atlet negara menyalurkan sumbangan, baik dari segi kewangan mahupun sokongan moral untuk membantu anggota Yayasan Kebajikan Atlet Kebangsaan (YAKEB).

Rosmah, yang juga Penaung YAKEB, berkata Raja Bola Datuk Abdul Ghani Minhat, pemain badminton negara Datuk Lee Chong Wei, bekas juara bina badan Asia Datuk Abdul Malek Noor, bekas pelari negara Datuk Noorul Ariffin Abdul Majeed dan bekas Ratu Trek Asia Datuk M. Rajamani adalah antara yang terlibat secara langsung dan tidak langsung membantu anggota YAKEB.

Beliau juga menyambut baik langkah atlet muda negara seperti pemain skuasy negara, Mohd Azlan Iskandar dan jaguh sukan permotoran negara Muhammad Nabil Jan Al-Jeffri yang tampil menggerakkan inisiatif untuk membantu YAKEB.

"Saya berasa sangat gembira kerana usaha-usaha atlet veteran serta senior telah memberi contoh yang baik kepada generasi muda.

"Muhammad Nabil umpamanya telah menyatakan komitmen untuk menyalurkan sumbangan sebanyak 10 peratus daripada jumlah penajaan yang beliau peroleh. Usaha murni ini sesungguhnya harus diberi pujian," katanya pada majlis pelancaran kad ahli/kad diskaun YAKEB di Seri Perdana di sini, Selasa. Teks ucapan beliau dibacakan oleh Timbalan Menteri Belia dan Sukan Datuk Razali Ibrahim.

Rosmah berkata atas dasar kesepakatan ini, terutamanya melalui komitmen pihak pengurusan, sokongan para anggota serta penggemblengan jalinan kerjasama strategik bersama sektor swasta dan kerajaan, YAKEB akan mampu mempertingkatkan prestasinya dari semasa ke semasa.

"Saya juga yakin YAKEB mampu berkembang sebagai sebuah institusi kebajikan yang inovatif dan dinamik di samping berjaya mencapai objektif penubuhannya sebagaimana yang diharapkan," katanya.

Mengenai kad anggota dan kad diskaun yang dilancarkan hari ini, Rosmah berkata usaha tersebut merupakan satu keistimewaan dan pengiktirafan kepada para atlet yang telah berjasa kepada negara, di samping membantu meningkatkan kuasa membeli di kalangan anggota.

Beliau berkata objektif utama pelancaran kad ini adalah untuk membantu anggota YAKEB untuk mendapatkan harga diskaun di premis yang terpilih seperti pasar raya, farmasi, kedai peralatan sukan dan restoran selain diskaun penggunaan perkhidmatan pengangkutan awam.

"Ini diibaratkan sebagai sumbangan secara terus kepada ahli YAKEB," katanya.

Rosmah turut menyeru lebih banyak syarikat untuk menyertai program kad diskaun YAKEB sebagai satu pengiktirafan terhadap jasa dan pengorbanan bekas atlet yang berjaya mengharumkan nama negara. -BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan