KBS Tubuh Cawangan Paralimpik Setiap Negeri - Sukan Ekstra | mStar

KBS Tubuh Cawangan Paralimpik Setiap Negeri

Diterbitkan: Selasa, 27 Mac 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kementerian Belia dan Sukan (KBS) menerusi cawangan paralimpik, Majlis Sukan Negara (MSN) menubuhkan cawangan paralimpik di seluruh negara dalam usaha memperkasa sukan tersebut di negara ini.

Pengarah cawangan paralimpik MSN, Mohd Safrusahar Yusuf berkata penubuhan cawangan itu yang bermula awal tahun ini adalah bagi menarik lebih ramai golongan orang kelainan upaya (OKU) melibatkan diri dalam acara sukan.

Buat permulaan, cawangan paralimpik itu akan menggunakan kemudahan sedia ada di MSN negeri-negeri, katanya.

"Kita juga akan menempatkan pegawai kanan MSN di setiap negeri untuk mengendalikan latihan dan program yang telah disusun oleh KBS dan MSN," katanya.

Beliau berkata enam acara sukan akan menjadi keutamaan bagi program tersebut diantaranya ialah olahraga, tenpin bowling, badminton, powerlifting dan renang.

"Diharap dengan adanya program seumpama ini, kita dapat mencungkil lebih ramai bakat-bakat baru," katanya.

Beliau berkata usaha tersebut juga adalah untuk memberi kesedaran kepada warga OKU bahawa sukan boleh dijadikan sebagai kerjaya seperti sukan atlet normal.

"Pihak kerajaan menerusi MSN telah menyediakan pelbagai bantuan dan kemudahan kepada atlet paralimpik malah mereka turut mendapat elaun dan kemudahan lain yang sama seperti atlet elit normal," katanya.

Mohd Safrusahar juga berharap dengan adanya cawangan paralimpik, pasukan negeri tidak akan mempunyai masalah untuk membentuk kontinjen masing-masing pada Paralimpiad Pahang yang dijadual berlangsung Nov nanti.-BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan