Siapa Antara Josiah & Azizulasni Ke Olimpik Ditentu 16 April - Sukan Ekstra | mStar

Siapa Antara Josiah & Azizulasni Ke Olimpik Ditentu 16 April

Diterbitkan: Rabu, 22 Februari 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pemilihan pelumba basikal kategori keirin lelaki antara Josiah Ng dan Azizulhasni Awang untuk mewakili Malaysia pada Sukan Olimpik London 2012 akan diputuskan 16 April ini.

Timbalan Presiden PKBM Datuk Naim Mohamad berkata keputusan pemilihan dua atlet itu akan dimaklumkan selepas mereka menghadapi Kejohanan Berbasikal Trek Dunia di Melbourne pada 4 hingga 8 April ini. "Kita akan menghantar lima atlet berbasikal iaitu dua bagi kategori lebuh raya, keirin lelaki dan wanita serta pecut lelaki pada Sukan Olimpik nanti. Josiah dan Azizul merupakan pilihan bagi kategori keirin.

"Memandangkan hanya satu tempat diperuntukkan bagi setiap negara untuk kategori keirin pada Sukan Olimpik, kedua-dua pelumba itu perlu berusaha sedaya upaya mempertingkatkan prestasi di atas trek," katanya.

Naim berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Anugerah Biasiswa Yayasan Sime Darby (YSD) kepada pelumba basikal wanita negara Fatehah Mustapa di Pusat Konvensyen Sime Darby, Bukit Kiara di sini, Rabu.

Fatehah, 23, hari ini menerima biasiswa RM400,000 dari yayasan itu untuk menyambung pengajian di peringkat Ijazah Sarjana Muda Pemasaran Perniagaan separuh masa di Universiti Victoria di Melbourne, Australia selama enam tahun. Anugerah disampaikan anggota majlis Yayasan Sime Darby Tan Sri Dr Wan Mohd Zahid Mohd Noordin. Turut hadir pada majlis itu ialah ibu bapa Fatehah, Mustapa Kassim dan Esah Isa.

Fatehah, ketika ditemui berkata beliau sangat gembira dengan tawaran biasiswa itu dan yakin dapat melaksanakan tanggungjawab sebagai pelajar dan atlet dengan penuh berdispilin.

Fatehah yang juga bakal mengalas cabaran mewakili negara ke Sukan Olimpik bagi kategori keirin wanita, berkata beliau akan berusaha untuk meraih pingat buat negara walaupun akur dengan kehebatan pelumba dari negara lain.

Sementara itu ketua jurulatih negara John Beasley berkata beliau yakin Fatehah mampu memberi pingat pertama bagi kategori keirin wanita pada sukan Olimpik di London nanti.

Fatehah Mustapa mencipta sejarah dalam sukan berbasikal tanah air apabila muncul sebagai pelumba wanita pertama memenangi pingat emas dalam acara Keirin elit wanita pada Kejohanan Berbasikal Asia ke-32 di Velodrom Kuala Lumpur, Cheras baru-baru ini. -BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan