LIMBC: Pelumba Afrika Selatan Muncul Juara Hari Pertama - Sukan Ekstra | mStar

LIMBC: Pelumba Afrika Selatan Muncul Juara Hari Pertama

Diterbitkan: Selasa, 18 Oktober 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

LANGKAWI: Pelumba Afrika Selatan, Burry Stander yang merupakan pelumba basikal bukit keenam terbaik dunia menepati ramalan apabila menjuarai acara merentas desa maraton pada Kejohanan Basikal Bukit Antarabangsa Langkawi (LIMBC) 2011 di hari pertama Selasa.

Juara Afrika Selatan itu mempamerkan persembahan terbaiknya hari ini dengan mendahului sejak awal perlumbaan dan mencatat masa 2 jam 24 minit 5 saat untuk menjuarai acara kategori lelaki elit.

Pencabar terdekatnya, Karl Platt dari Jerman mencatat masa 2:24.8 saat dan Thomas Dietsch dari Perancis menduduki tempat ketiga dengan masa 2:26.12 saat.

Kategori wanita elit dimenangi peserta Switzerland, Nathalie Schneitter yang mencatat masa 2:56.40 saat diikuti rakan senegara Vivienne Meyer (2:56.46 saat) dan ketiga Jodie Willet dari Australia (2:56.52 saat).

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menyarungkan jersi kuning kepada Stander, 24, yang menjurai peringkat pertama kejohanan lima hari ini yang mempertandingkan lima acara. Keputusan penuh hari pertama:

Kategori lelaki elit: 1. Burry Stander (Afrika Selatan) 2. Karl Platt (Jerman) 3. Thomas Dietsch (Perancis)

Kategori wanita elit: 1. Nathalie Schneitter (Switzerland) 2. Vivienne Meyer (Switzerland) 3. Jodie Willet (Australia)

-BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan