Kejohanan Golf IJO Tawar Hadiah RM5,94 Juta - Sukan Ekstra | mStar

Kejohanan Golf IJO Tawar Hadiah RM5,94 Juta

Diterbitkan: Selasa, 26 Julai 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

NUSAJAYA: Pemain Ireland, Padraig Harrington akan empertahankan kejuaraan pada Kejohanan Golf Terbuka Iskandar Johor (IJO) 2011 ernilai US$2 juta (RM5.94 juta) di sini, November ini.

Edisi kelima IJO di Horizon Hills Golf & Country Club di sini, dari 17 ingga 20 Nov ini lebih berprestij apabila diiktiraf oleh Jelajah Eropah dan isertai oleh 156 pemain.

Menteri Besar Johor Datuk Abdul Ghani Othman hari ini berkata hadiah wang tunai pada tahun ini naik kepada US$2 juta berbanding US$1.25 juta tahun lepas dengan juara membawa pulang US$317,000 (RM942,757).

"Edisi pertama pada 2007 menawarkan hadiah keseluruhan US$300,00 tetapi ahun ini meningkat kepada US$2 juta. Ini membuktikan dalam tempoh lima tahun ni, IJO berkembang menjadi kejohanan berprestij tinggi," kata Abdul Ghani, yang uga Pengerusi awatankuasa Penganjur.

Katanya Harrington telah mengesahkan penyertaan pada tahun ini dan yakin lebih ramai pemain handalan dunia akan turut serta pada kejohanan tersebut.

Abdul Ghani berkata salah satu kelebihan tersenarai dalam Jelajah Eropah adalah ia menjadi sebahagian daripada pemburuan "Race To Dubai" dan IJO termasuk dalam senarai 52 kejohanan dalam jadual Jelajah Antarabangsa Eropah tahun ini.

Sementara itu, Pengurus Besar Horizon Hills Golf & Country Club, Tang Meng oon berkata pihaknya akan membuat persiapan rapi untuk menyambut kedatangan emain ternama dunia di samping menjanjikan penganjuran lebih baik tahun ini.-BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan