Mini Olimpik: Nurul Farhana buat kejutan pecah 2 rekod kebangsaan - Sukan Ekstra | mStar

Mini Olimpik: Nurul Farhana buat kejutan pecah 2 rekod kebangsaan

Diterbitkan: Selasa, 4 Ogos 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Atlet kebangsaan Nurul Farhana Johari membuat kejutan hari ini apabila berjaya memperbaharui serentak dua rekod kebangsaan bagi keduadua acara angkat berat kategori 69kg wanita pada kejohanan Mini Olimpik di Kompleks Sukan Negara, Bukit Jalil hari ini.

Beliau berjaya merangkul pingat emas apabila berjaya mengangkat beban 81kg bagi acara Snatch dan 101kg dalam acara Clean & Jerk.

Nurul Farhana, 21, sebelum ini mencipta rekod kebangsaan bagi acara dan kategori yang sama ketika beraksi di Kejohanan Dunia Teluk Danga Bay di Johor Bharu pada 2008.

Katanya, beliau tidak menyangka akan neraih kejayaan hari ini kerana menurutnya beliau masih belum pulih sepenuhnya daripada kecederaan.

"Walaupun masih lagi cedera di bahagian pinggang dan lutut, saya kuatkan semangat untuk melakukan angkatan yang terbaik hari ini," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Nurul Farhana berkata, selepas ini beliau akan memberikan tumpuan penuh kepada persiapan bagi menghadapi Temasya Sukan SEA di Loas pada awal Disember ini.

"Di Loas nanti saya tidak berani membuat sebarang sasaran warna pingat kerana ini adalah kali pertama saya diberi kepercayaan untuk menyertai temasya dwi tahunan itu," katanya.

Bagi kategori 58kg wanita pula, pingat emas bagi acara Snatch menjadi milik atlet pelapis, Fatin Atiqah Osman apabila beliau berjaya mengangkat beban 64kg, manakala pingat emas bagi acara clear & jerk menjadi milik Nurul Ismayanti Rizuan apabila berjaya membuat angkatan 84kg.

Manakala bagi kategori 63kg wanita, pingat emas acara Snatch menjadi milik atlet pelapis Nurkhasidah Abd Halim apabila beliau berjaya membuat angkatan 61kg dan pingat emas bagi acara Clear & Jerk pula menjadi milik Khairani Mohd Malek dengan angkatan 85kg.

Sementara itu Abdul Mubin Abdul Rahman berjaya menyapu bersih dua pingat emas dalam kedua-dua acara bagi kategori 85kg lelaki.

Abdul Mubin memperolehi dua pingat emas apabila berjaya mengangkat beban 130kg bagi acara Snatch dan 163kg bagi acara Clean & Jerk.

Pingat emas bagi keduadua acara kategori 77kg pula menjadi milik atlet elit Zulkifli Che Ros dengan angkatan beban 127kg bagi acara Snatch dan 155kg bagi acara Clean & Jerk.

KEPUTUSAN (ANGKAT BERAT)

KATEGORI 69KG WANITA

SNATCH

Emas : Nurul Farhana Johari

Perak : Yuslinda Md Isa Tia

Gangsa : Intan Ayuni Abdullah

Clean & Jerk

Emas : Nurul Farhana Johari

Perak : Intan Ayuni Abdullah

Gangsa : Yuslinda Md Isa Tia

KATEGORI 63KG WANITA

SNATCH

Emas : Nurkhasidah Abd Halim

Perak : Norhasliza Sabani

Gangsa : Khairani Mohd Malek

Clean & Jerk

Emas : Khairani Mohd Malek

Perak : Norhasliza Sabani

Gangsa : Nurkhasidah Abd Halim

KATEGORI 58KG WANITA

SNATCH

Emas : Fatin Atiqah Osman

Perak : Nurul Ismayanti

Gangsa : Elyonica Matin

Clean & Jerk

Emas : Nurul Ismayanti Rizuan

Perak : Elyonica Matin

Gangsa : Fatin Atiqah Osman

KATEGORI 85KG LELAKI

SNATCH

Emas : Abdul Mubin Abdul Rahman

Perak : Muhammad Hidayat Hamidon

Gangsa : Ben Belon

Clean & Jerk

Emas : Abdul Mubin Abdul Rahman

Perak : Muhammad Hidayat Hamidon

Gangsa : Ben Belon

KATEGORI 77KG LELAKI

SNATCH

Emas : Zulkifli Che Ros

Perak : Mohd Azaruddin Nordin

Gangsa : Jonathan Patrick

Clean & Jerk

Emas : Zulkifli Che Ros

Perak : Jonathan Patrick

Gangsa : Mohd Azaruddin Nordin

BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan