Sukan Asia: BAM tak hantar atlet kategori B - Raket | mStar

Sukan Asia: BAM tak hantar atlet kategori B

Diterbitkan: Khamis, 7 Jun 2018 5:34 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Persatuan Badminton Malaysia (BAM) memutuskan pemain badminton dalam kategori A sahaja layak beraksi di Sukan Asia 2018 di Indonesia pada 18 Ogos hingga 2 September ini.

Presiden BAM, Datuk Seri Mohamad Norza Zakaria berkata keputusan badan induk sukan itu tidak menghantar atlet dalam kategori B kerana Sukan Asia bukan platform untuk memberi pendedahan kepada pemain sebaliknya temasya sukan yang mempunyai standard tinggi di peringkat Asia.

“Majlis Olimpik Malaysia (MOM) meluluskan 10 pemain lelaki dan empat wanita, empat jurulatih dan seorang pengurus pasukan di bawah kategori A.

BAM akan mengemukakan rayuan untuk menambah enam lagi pemain kategori B untuk diserapkan dalam kategori A termasuk penambahan dua jurulatih.

“Jika rayuan tidak diterima, BAM tidak akan menghantar pemain di bawah kategori B. MOM meletakkan panduan hanya empat pemain terbaik Asia sahaja yang layak diserapkan dalam kategori A.

"Pemain yang dipilih mestilah berpotensi untuk memenangi pingat,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Kejurulatihan dan Latihan (C and T) di Akademi Badminton Malaysia (ABM), Bukit Kiara di sini Khamis.

Senarai nama pemain badminton yang diluluskan MOM bagi kategori A ialah Datuk Lee Chong Wei, Lee Zii Jia, Iskandar Zulkarnain Zainuddin, Leong Jun Hao (perseorangan lelaki), Tan Wee Kiong-Goh V Shem, Teo Ee Yi-Ong Yew Sin (beregu lelaki), Chan Peng Soon-Goh Liu Ying, Goh Soon Huat-Shevon Lai, (beregu campuran) ,Chow Mei Kuan-Lee Meng Yean (beregu wanita).

Pemain kategori B yang dicadangkan dalam rayuan kepada MOM ialah Soniia, Goh Jin Wei, Lee Ying Ying, S.Kisona dan satu lagi beregu wanita yang akan dipilih namun masih dalam pemilihan BAM.

Penyertaan dalam kategori A menyaksikan atlet akan diberikan tajaan penuh manakala kos atlet kategori B perlu ditanggung pihak persatuan masing-masing.

Bagaimanapun, perbelanjaan atlet kategori B itu akan dibayar semula sekiranya atlet persatuan sukan berkenaan berjaya meraih sekurang-kurangnya pingat gangsa. - BERNAMA

Tags / Kata Kunci: BAM , Sukan Asia
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan