Olimpik Tokyo: Pingat Emas Jadi Kayu Pengukur BAM - Raket | mStar

Olimpik Tokyo: Pingat Emas Jadi Kayu Pengukur BAM

Diterbitkan: Sabtu, 17 September 2016 5:37 PM

Mohamed Al-Amin Abdul Majid (tiga, kiri) bergambar bersama atlet badminton negara yang memenangi pingat di Sukan Olimpik Rio 2016 pada majlis penyampaian insentif BAM di Stadium Juara Bukit Kiara pada Sabtu. Foto:Bernama

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Persatuan Badminton Malaysia (BAM) telah menetapkan sekurang-kurangnya pingat emas sebagai kayu pengukur bagi skuad badminton untuk temasya Sukan Olimpik Tokyo 2020.

"Ini bermaksud pemain-pemain perlu berusaha gigih bermula dari sekarang,"kata pemangku Presiden BAM Tan Sri Mohamed Al Amin Abdul Majid ketika berucap pada majlis penyampaian insentif BAM kepada skuad badminton Olimpik di Stadium Juara, Bukit Kiara pada Sabtu.

Menurut beliau, pemain-pemain muda boleh menjadikan pemain skuad badminton Olimpik sebagai ikon mereka untuk memantapkan prestasi dalam kejohanan-kejohanan yang mereka sertai.

Al Amin kemudiannya menyampaikan insentif wang tunai dengan jumlah keseluruhan RM1.4 juta.

"Pada majlis ini kita menjemput juga pemain-pemain pelapis supaya mereka menjadikan pemenang pingat skuad badminton Olimpik ini sebagai inspirasi. Kami mahu menunjukkan kepada mereka...jika anda bekerja keras, jika anda berusaha untuk berjaya, anda akan mendapat ganjaran yang lumayan," kata Al Amin.

Insentif berkenaan diberikan kepada semua pemenang pingat di Sukan Olimpik Rio de Janeiro dan jurulatih serta pemain lain yang beraksi di Olimpik, pemain sepelatihan (Iskandar Zulkarnain  dan Tan Kian Meng), pegawai-pegawai BAM dan petugas Institut Sukan Negara (ISN).

Jaguh perseorangan lelaki negara, Datuk Lee Chong Wei mengetuai penerima insentif apabila menerima RM250,000 manakala pasangan beregu lelaki Goh V Shem-Tan Wee Kiong dan beregu campuran Chan Peng Soon-Goh Liu Ying masing-masing menerima RM375,000 setiap pasangan.

Sementara empat jurulatih kepada pemenang pingat Olimpik -- Hendrawan, Tey Seu Bock, Chin Ee Hui dan Jeremy Gan -- menerima  RM30,000 setiap seorang.

Pemain perseorangan wanita Tee Jing Yi dan beregu wanita Vivian Hoo-Woon Khe Wei pula menerima RM10,000 setiap seorang. -Bernama

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan