Soon Huat Wakili Negara Ke Piala Thomas - Raket | mStar

Soon Huat Wakili Negara Ke Piala Thomas

Diterbitkan: Selasa, 29 April 2014 5:11 PM

Goh Soon Huat

Goh Soon Huat.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Penentuan perseorangan lelaki negara membantu pemain Goh Soon Huat mendapat tempat pada skuad Piala Thomas buat pertama kali.

Pemain berusia 24 tahun itu bermain dalam permainan yang lebih agresif untuk menewaskan bekas juara kebangsaan Misbun Ramdan Misbun 21-19, 21-15 dalam sesi pemilihan Piala Thomas, yang diadakan buat kali kedua di Stadium Juara di Bukit Kiara pada Selasa.

Dengan kemenangan itu, Soon Huat kini terbukti dua kali bahawa beliau merupakan pemain terbaik untuk mewakili negara sebagai pemain perseorang lelaki yang menduduki tempat keempat bagi pusingan akhir di New Delhi dari 18 sehingga 25 Mei lalu. 

Beliau akan menyertai tiga yang lain, pemain nombor satu dunia, Datuk Lee Chong Wei, Chong Wei Feng dan Daren Liew.

Soon Huat juga muncul mendahului sesi pemilihan pertama yang diadakan bulan lalu, di mana beliau menewaskan bekas pemain antarabangsa, Mohd Arif Abdul Latif dan Tan Chun Seang. 

Bagaimanapun, Persatuan Badminton Malaysia (BAM) telah memutuskan untuk mengadakan ujian pemilihan kedua untuk memberi peluang kepada Ramdan dan bekas juara Kejohanan Remaja Dunia, Zulfadli Zulkiffli yang sakit pada ketika itu.

Soon Huat gembira untuk melalui proses pemilihan itu sekali lagi. 

"Saya tidak akan menjadi pemain sparring itu sekali lagi dalam pusingan akhir," kata Soon Huat yang menemani pasukan ke pusingan akhir yang lepas di Wuhan pada tahun 2012 sebagai pemain sparring

"Ia bukan satu perlawanan yang mudah terhadap Ramdan. Saya menukar cara saya bermain dan lebih agresif dalam pendekatan saya dan saya rasa ia dapat dilakukan dengan baik untuk saya, "katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan