BAM Nafi Abaikan Prestij Piala Thomas - Raket | mStar

BAM Nafi Abaikan Prestij Piala Thomas

Diterbitkan: Jumaat, 18 Mei 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Persatuan Badminton Malaysia (BAM) tidak pernah mengabaikan prestij dan signifikan kejohanan Piala Thomas sekalipun persiapan pada kejohanan kali ini dibayangi dengan temasya Sukan Olimpik 2012 di London, Julai ini.

Pengurus Besarnya, Kenny Goh Chee Keong berkata kedua-dua kejohanan tersebut sama penting kerana ia membariskan pemain handalan dunia dan mempunyai tradisinya yang tersendiri.

Menurut beliau, pandangan pihak tertentu yang mengatakan temasya Sukan Olimpik penting ada asasnya memandangkan memang menjadi impian semua atlet untuk beraksi di temasya berprestij.

"Namun demikian, ini tidak bermakna kita boleh abaikan Piala Thomas. Jika benar kejohanan Piala Thomas tidak penting, BAM sebenarnya boleh menghantar barisan pemain pelapis ke kejohanan di Wuhan, China.

"Namun, apa yang anda dapat lihat kali ini, BAM telah menghantar barisan pemain terbaik untuk menggalas cabaran negara," katanya demikian ketika ditemuramah dalam program "Dalam Radar", terbitan Bernama Radio24, Rabu.

Pusingan akhir Piala Thomas selama seminggu di Wuhan bermula Ahad ini.

Dalam perkembangan yang sama, Goh turut menggesa semua pemain Piala Thomas negara menjadikan kejohanan di Wuhan sebagau sebagai medan terbaik untuk menguji persiapan mereka menjelang Sukan Olimpik.

Tegas beliau, kehadiran ramai pemain bertaraf dunia pada kejohanan Piala Thomas seharusnya menjadi insentif kepada pemain negara memberikan aksi yang terbaik.

"Dimanakah lagi gelanggang yang lebih baik untuk pemain negara beraksi dengan pemain terbaik dunia jika tidak Piala Thomas?," tanyanya.

Mengenai peluang Malaysia pada kejohanan Piala Thomas kali ini, Goh berharap pasukan negara mampu melangkah ke peringkat akhir walaupun sasaran awal hanya layak ke peringkat separuh akhir. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan