All England: Chong Wei Mara Ke Suku Akhir

Diterbitkan: Sabtu, 10 Mac 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pemain perseorangan nombor satu dunia, Datuk Lee Chong Wei mara ke suku akhir Kejohanan All-England selepas menundukkan pemain Denmark, Hans-Kristian Vittinghus di Birmingham, England awal pagi Jumaat (waktu Malaysia).

Hans-Kristian yang mengalami kecederaan pada lengan kanannya tetap kelihatan agresif ketika menentang Chong Wei namun terpaksa akur dengan kekalahan 'straight set' pada Chong Wei dalam perlawanan yang berlangsung selama 45 minit itu.

Pemain berusia 29 tahun dari Malaysia itu nyata perlu berhempas-pulas untuk menundukkan Hans-Kristian pada set pertama perlawanan, 23-21 sebelum mengungguli set set kedua 21-18.

Chong Wei yang juga juara bertahan All England itu akan bertemu perseorangan Indonesia, Dionysius Hayom Rumbaka pada peringkat suku akhir kejohanan itu.

Kempen dua beregu negara iaitu Koo Kien Keat/Tan Boon Heong dan Mohd Zakry Abdul Latif/Mohd Fairuzizuan Mohd Tazari pada kejohanan All England itu bagaimanapun berakhir hari ini selepas masing-masing gagal di pusingan kedua.

Koo/Tan tewas pada beregu dari China, Hong Wei/Shen Ye, 21-12, 17-21 dan 20-22 manakala Mohd Zakry/Mohd Fairuzizuan kalah kepada pilihan ketujuh kejohanan dari Indonesia, Mohammad Ahsan/Bona Septano, 22-24 dan 13-21.

Sementara itu, beregu campuran negara Goh Liu Ying/Chan Peng Soon turut mara ke suku akhir selepas menewaskan lawannya dari Jepun, Shoji Sato/Shizuka Matsuo, 21-18 21-9 dalam masa 34 minit pada pusingan kedua awal pagi Jumaat.

Beregu campuran nombor sembilan dunia itu akan bertemu dengan pencabar mereka, gandingan pemain dari England/Scotland, Chris Adcock(ENG)/Imogen Bankier(SCO) di peringkat suku akhir.

Perseorangan lelaki negara, Liew Daren pula nyata terus cemerlang menumpaskan lawannya dari England, Rajiv Ouseph, 21-15 dan 21-10 sekaligus menempah slot di peringkat suku akhir pada kejohanan berprestij itu.

Prestasi Daren terus diuji apabila dijadual bertemu dengan pemain perseorangan nombor tujuh dunia dari Korea Selatan, Lee Hyun Ill untuk mara ke peringkat seterusnya.

Bagi seorang lagi perseorangan lelaki negara, Chong Wei Feng nyata bukan mudah buatnya menentang perseorangan kedua dunia, Lin Dan apabila tewas 13-21 dan 16-21. - BERNAMA

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan