Universiade 2011: Skuad Badminton Ke Sasar Separuh Akhir - Raket | mStar

Universiade 2011: Skuad Badminton Ke Sasar Separuh Akhir

Diterbitkan: Khamis, 4 Ogos 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Walaupun tidak meletakkan sebarang sasaran pingat, skuad badminton mahasiswa negara berazam untuk mara ke peringkat separuh akhir pada saingan di temasya Sukan Universiti Dunia (Universiade) yang akan berlangsung di Shenzhen, China pada 12-24 Ogos nanti.

Pengurus pasukan skuad badminton, Ismail Abdul Jalil berkata kekurangan atlet mahasiswa menyebabkan mereka mengalami masalah kekurangan atlet berpengalaman untuk dijadikan sebagai sandaran pingat.

"Walaupun tidak meletakan sebarang sandaran pingat, saya yakin bahawa salah seorang daripada lima atlet kita mampu mara sekurang-kurangnya ke peringkat separuh akhir di Shenzhen nanti," katanya, Rabu.

Ismail berkata lima atlet badminton yang akan mengalas cabaran negara ialah Zulfadli Zulkifli, Loh Wei Sheng, Tan Wee Kiong, Julia Wong Pei Xian dan Stephanie Shalini.

Beliau berkata temasya itu penting kepada semua atlet terutamanya atlet baru kerana bakal mendapat pengalaman yang cukup berguna memandangkan bahawa bukan calang-calang atlet yang akan mengambil bahagian di temasya dwi-tahunan tersebut.

"Kita harap atlet mahasiswa negara menggunakan sebaiknya peluang ini dan berusaha dengan bersungguh-sungguh agar mampu melakukan sesuatu untuk mengharumkan negara," katanya.

Ismail berkata peluang yang terbuka pada temasya tersebut sesuai dijadikan sebagai 'batu loncatan' untuk atlet baru jika mereka ingin mara ke peringkat yang lebih tinggi lagi.

Beliau berharap semua atlet badminton dan sukan lain tidak akan menghadapi banyak masalah dalam menyesuaikan diri dengan keadaan disana nanti.

Ismail berkata skuad badminton akan bertolak awal ke Shenzhen iaitu pada 13 Ogos ini bagi menjalani latihan penyesuaian selama tiga hari sebelum beraksi pada 16 Ogos.-BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan