ARRC: Sasi Ganti Azroy - F1 dan Motor | mStar

ARRC: Sasi Ganti Azroy

Diterbitkan: Selasa, 30 Mei 2017 1:41 PM

Sasitharen Sukumaran

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Pengurus pasukan Yuzy Honda Vietnam Racing akan menggantikan Azroy Hakeem Anuar dengan pelumba berpengalaman, Sasitharen Sukumaran di dalam saingan Underbone 150cc pada Pusingan 3 Kejuaraan Motosikal Asia FIM (ARRC) di Litar Suzuka, Jepun pada 2 hingga 4 Jun ini.

Menurut Shahrol Yuzy Ahmad Zaini pasukannya tidak mempunyai masalah dengan ketiadaan Azroy.

"Selain Sasi, kami mempunyai seorang lagi pelumba dari Malaysia, iaitu Mohd Amirul Ariff Musa dan pelumba Vietnam, Chao Viet Nam," jelas Yuzy dalam satu kenyataaan pada Selasa.

Azroy yang juga juara Perlumbaan 1 pada pusingan kedua Underbone 150cc ARRC di Thailand, April lepas tidak dapat beraksi kerana bersaing di dalam saingan Asia Talent Cup yang turut dijalankan bersama perlumbaan ARRC di Litar Suzuka, minggu ini.

Dalam pada itu, Yuzy mengakui Amirul mempunyai rekod baik di dalam saingan ARRC dan merupakan naib juara keseluruhan pada tahun 2016, jadi kami masih boleh meletakkan harapan kepada Amirul untuk mengejar podium.

Malah jelasnya Sasi juga mempamerkan aksi yang baik sewaktu beraksi dalam kelas Underbone 130cc sepanjang beberapa tahun lepas, sekaligus ketiadaan Azroy pada perlumbaan minggu ini tidak menjejaskan strategi pasukan.

"Apa yang penting adalah tugas jurutera pasukan untuk mendapatkan jentera terbaik memandangkan dari segi peumba, kebolehan mereka tidak mempunyai banyak perbezaan," jelas bekas pelumba MotoGP Malaysia ini.

Tags / Kata Kunci: ARRC
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan