Zulfahmi Bermula Di Barisan Keenam Kejohanan Supersport Dunia - F1 dan Motor | mStar

Zulfahmi Bermula Di Barisan Keenam Kejohanan Supersport Dunia

Diterbitkan: Ahad, 28 Februari 2016 10:28 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pelumba superbike Malaysia, Muhammad Zulfahmi Khairuddin akan memulakan perlumbaan pertamanya pada Kejohanan Supersport Dunia 2016 di barisan keenam di atas grid, pada Ahad.

Pelumba Pasukan Orelac Racing VerdNatura berusia 24 tahun itu mencatat 1 minit 34.615 saat untuk berada di kedudukan ke-17 semasa pusingan kelayakan  'superpole' di Litar Phillip Island di Victoria, Australia pada Sabtu.

"Hari ini (Sabtu) adalah pusingan kelayakan pertama bagi saya pada Kejohanan Supersport Dunia, dan walaupun ia kurang membanggakan, banyak juga yang positif.

"Jentera dalam keadaan baik dan saya berasa selesa. Saya berada agak jauh kebelakang di atas grid daripada apa yang saya mahu, namun selagi saya boleh membuat permulaan yang sempurna, saya rasa boleh meraih keputusan yang baik," kata Muhammad Zulfahmi dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh pasukan berkenaan.

Penunggang dari Turki, Kenan Sofuoglu daripada pasukan Kawasaki Puccetti Racing mengungguli pusingan kelayakan itu dengan catatan 1:33.142s.

Sementara itu, rakan sepasukan Muhammad Zulfahmi dari Sepanyol, Nacho Calero mencatat masa 1:35.249s untuk berada di kedudukan ke-21.

Pengurus Pasukan Orelac Racing VerdNatura, Guilio Bardi, bagaimanapun kecewa dengan kedudukan pelumbanya di atas grid pada perlumbaan.

"Ini satu proses pembelajaran berguna dan kita akan memberi tumpuan terhadap perkara yang positif. Kedua-dua pelumba tahu mereka perlu membuat permulaan yang baik.

"...tetapi saya merasakan Fahmi (Muhammad Zulfahmi) boleh menamatkan perlumbaan pada kedudukan 10 teratas dan Nacho juga pastinya boleh meraih mata," kata Bardi.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan