Bianchi Bergantung Alat Bantuan Pernafasan - F1 dan Motor | mStar

Bianchi Bergantung Alat Bantuan Pernafasan

Diterbitkan: Isnin, 6 Oktober 2014 4:55 PM

Gambar fail Jules Bianchi. Pelumba Perancis itu kini terpaksa bergantung kepada alat bantuan pernafasan selepas mengalami kemalangan dalam perlumbaan Formula 1 Grand Prix Jepun pada Ahad. Foto AP

(Ubah saiz teks)

PELUMBA Marussia, Jules Bianchi terpaksa bergantung kepada alat bantuan pernafasan selepas cedera parah akibat kemalangan dalam perlumbaan Formula 1 Grand Prix Jepun pada Ahad.

Pelumba Perancis itu mengalami kecederaan teruk di kepala selepas melanggar traktor keselamatan yang cuba mengalih jentera pelumba Adrian Sutil yang terbabas sebelum itu ketika kelajuan 160mph.

Bianchi menjalani pembedahan otak selama tiga jam dan kini berada di unit rawatan rapi (ICU) untuk pemantauan perkembangan kesihatannya.

Mengenai beberapa laporan awal yang mendakwa pelumba berusia 25 tahun itu mampu bernafas tanpa menggunakan alat bantuan pernafasan, Sky Sport News mengesahkan bahawa perkara itu tidak benar.

"Kita tidak mendapat sebarang perkembangan rasmi daripada pihak hospital tetapi saya difahamkan bahawa Jules kini berada dalam keadaan yang amat kritikal, dan sedang bertarung nyawanya. 

"Dan saya ingin memperjelaskan mengenai beberapa maklumat yang salah yang telah dilaporkan oleh media Perancis dan beberapa yang lain lagi di UK," kata Craig Slater dari Sky Sport News yang melaporkan perkara tersebut pada Isnin. 

"Saya mengesahkan bahawa malangnya berita mengenai Jules tidak menggunakan alat bantuan pernafasan itu adalah tidak benar. Apa yang saya difahamkan bahawa beliau masih lagi bergantung kepada alat bantuan pernafasan pada masa ini bagi membolehkan beliau bernafas.

"Saya juga boleh mengesahkan bahawa beliau tidak menjalani prosedur pembedahan kedua. Apa yang saya difahamkan bahawa beliau menjalani satu pembedahan pada kira-kira pukul 11 malam waktu Jepun dan sejak itu beliau ditempat di unit rawatan rapi," tambahnya.Tags / Kata Kunci: Jules Bianchi , Grand Prix Jepun
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan