Terengganu Azam Lahir Jaguh Sukan Permotoran - F1 dan Motor | mStar

Terengganu Azam Lahir Jaguh Sukan Permotoran

Diterbitkan: Jumaat, 1 Jun 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA TERENGGANU: Selepas kejayaan melahirkan atlet berbasikal bertaraf dunia, kerajaan Terengganu kini berhasrat menggilap bintang dalam sukan permotoran melalui beberapa program yang akan dijalankan.

Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said berkata, perkara itu tidak mustahil untuk dicapai memandangkan ramai remaja Terengganu dilihat cenderung ke arah bidang tersebut.

"Kita harap melalui program yang akan kita rancang nanti akan lahirlah jaguh dalam perlumbaan motosikal untuk negara pada masa depan," katanya pada sidang media sempena Program Evolusi Remaja (Evolusi R), di sini Jumaat.

Untuk itu juga katanya, kerajaan negeri berusaha membawa beberapa bekas pelumba motosikal negara ke Terengganu dalam program sehari esok itu, untuk didekati remaja yang yang berminat dalam bidang sukan tersebut.

Langkah itu juga diharap dapat menangani isu remaja berpeleseran menjadi 'jaguh kampung' dengan terbabit dalam aksi lumba haram, katanya.

"Nak jadi pelumba, perkara penting sekali ialah mendisiplinkan diri, bekerja keras, mengikut undang-undang dan lain-lain lagi, barulah boleh berjaya," katanya.

Beliau berkata, Program Evolusi R bertujuan menghimpunkan 'mat motor' di negeri ini bagi didedahkan dengan kesedaran menjadi penunggang motosikal yang berdisiplin.

Turut diadakan ialah aktiviti kemasyarakatan di sekitar Dataran Shahbandar selain aktiviti kebajikan dan persembahan konsert oleh beberapa artis tanah air. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan