Grand Prix Di Bahrain Akan Berlangsung Seperti Yang Dijadualkan

Diterbitkan: Jumaat, 13 April 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SHANGHAI: Formula 1 akan berlumba di Bahrain seperti yang dijadualkan minggu depan walaupun protes anti-kerajaan berterusan dan pertempuran jalanan yang menimbulkan kebimbangan terhadap keselamatan pemandu dan pasukan.

Persekutuan Automobil Antarabangsa berkata dalam satu kenyataan, Jumaat bahawa telah menerima taklimat daripada pegawai-pegawai kanan diplomatik dan "pakar bebas" dalam kerajaan Teluk dan berpuas hati bahawa Grand Prix yang dibatalkan tahun lepas berikutan rusuhan awam, adalah selamat untuk diteruskan.

Pengumuman ini mengukuhkan pandangan pemegang hak komersial Formula 1, Bernie Ecclestone, yang memberitahu Reuters di Grand Prix China pada hari Khamis bahawa 22 perlumbaan pada April akan diteruskan melainkan jika pihak berkuasa sukan tempatan mahu ia dihentikan.

Ketua pasukan, sebahagian daripada mereka yang diketahui tidak berpuas hati tentang perlumbaan di Bahrain yang berlatar belakangkan keganasan berterusan dan ditentang aktivis, akan bertemu Ecclestone yang berusia 81 tahun di litar Shanghai nanti.

"Berdasarkan maklumat semasa FIA pada peringkat ini, kami berpuas hati dengan semua langkah-langkah keselamatan yang betul di tempat untuk menjalankan acara Kejohanan Dunia Formula 1 di Bahrain," menurut kenyataan FIA.

"Oleh itu, FIA mengesahkan bahawa pada Grand Prix F1 Bahrain 2012 akan berjalan mengikut jadual."

Perlumbaan di Sakhir, yang membawa masuk lebih daripada 100,000 pelawat dan setengah bilion dolar perbelanjaan pada kali terakhir diadakan pada 2010, akan menjadi pusingan keempat dalam 20 perlumbaan musim ini.

Acara tahun lepas telah dimansuhkan selepas kebangkitan penunjuk perasaan pro-demokrasi yang kebanyakannya Syiah pada bulan Februari.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan