Sasar Raih Mata Pertama Di Sini - Gascoyne - F1 dan Motor | mStar

Sasar Raih Mata Pertama Di Sini - Gascoyne

Diterbitkan: Khamis, 22 Mac 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SEPANG: Sasaran utama pasukan Formula One milik Malaysia, Caterham F1 Team pada perlumbaan Grand Prix Formula One Malaysia Petronas pada hujung minggu ini ialah untuk meraih mata di hadapan peminat Malaysia.

"Sasaran kami pada hujung minggu ini ialah untuk meraih mata pertama kami. Sebenarnya kami berdepan perlumbaan yang mengecewakan pada hujung minggu lepas apabila kereta kami terhenti akibat masalah kecil.

"Kedudukan kami dalam kelompok pertengahan akan membolehkan kami memberikan saingan sengit. Kami amat positif mengenai prestasi kereta kami," kata ketua pegawai teknikal pasukan, Mike Gascoyne dalam temubual dengan wakil media tempatan di Litar Sepang di sini Khamis.

Dalam musim perlumbaan pembukaan Formula One di Australia, kedua-dua pemandu pasukan Heiki Kovalainen dan Vataly Petrov terpaksa keluar daripada perlumbaan akibat masalah teknikal.

Pada perlumbaan pembukaan F1 di Litar Albert Park di Melbourne hujung minggu lepas, Kovalainen tersingkir daripada perlumbaan akibat masalah pada suspensi manakala Petrov terpaksa berhenti akibat masalah pada turus stereng.

Gascoyne berkata dengan keputusan mereka pada sesi ujian terdahulu dan pada perlumbaan pembukaan, pasukan itu mampu pergi lebih jauh dengan kereta sedia ada mereka.

Untuk mencatatkan pencapaian lebih baik, Gascoyne berkata pasukan perlu memberikan saingan hebat kepada pasukan lain dalam kelompok pertengahan seperti Sauber, Force India, Torro Rosso dan Williams.

"Kami perlu berlumba secara konsisten dengan pasukan dalam kelompok pertengahan. Pasukan lain telah menyertai arena formula one lebih daripada 20 tahun dan malahan ada yang lebih 30 tahun. Mereka memiliki fasiliti terbaik...mempunyai "wind tunnel" mereka sendiri dan amat bagus.

"Selepas dua tahun terlibat dalam Formula One, kami boleh berbangga dengan kedudukan kami sekarang. Dengan sokongan yang kami terima sekarang, kami berharap boleh mencapai prestasi lebih baik, langkah demi langkah," katanya. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan