Vasco da Gama Main Di Gelanggang Berkecuali - Bola Sepak | mStar

Vasco da Gama Main Di Gelanggang Berkecuali

Diterbitkan: Selasa, 18 Julai 2017 3:44 PM

(Ubah saiz teks)

RIO DE JANEIRO: Kelab bola sepak Vasco da Gama terpaksa bermain enam perlawanan di tempat sendiri di gelanggang berkecuali susulan insiden pergaduhan yang menyebabkan seorang penyokong terbunuh awal ini, lapor agensi berita Xinhua.

Tribunal yang dianggotai tiga panel hakim itu berpendapat kelab itu turut bersalah dalam pergaduhan penyokong yang berlaku semasa aksi Serie A Brazil antara Vasco dan Flamengo 8 Julai lalu di Stadium Sao Januario.

Pergaduhan tercetus setelah Vasco, selaku tuan rumah kalah 1-0 kepada Flamengo.

Insiden berkenan menyebabkan seorang penonton, Davi Rocha Lopes, 27, terbunuh setelah terkena tembakan di leher manakala dua lagi penyokong turut cedera terkena peluru sesat.

Flamengo turut didenda 5,000 reais (kira-kira US$1,500) kerana didapati gagal memastikan kelakuan penyokong mereka terkawal.

Mahkamah sukan negara itu dalam satu kenyataan yang dikeluarkan berkata kedua-dua kelab berkenaan dijangka akan mengemukakan rayuan.

Tragedi kali ini adalah yang terbaharu dalam siri keganasan melibatkan bola sepak di Brazil.

Menurut laporan media tempatan, insiden keganasan melibatkan penyokong bola sepak telah mengorbankan lebih 20 peminat sukan itu sejak 1997.-Bernama

Tags / Kata Kunci: Vasco Da Gama , Penyokong , Bergaduh
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan