Amaran Annuar Musa: Tutup Mulut Kamu! - Bola Sepak | mStar

Amaran Annuar Musa: Tutup Mulut Kamu!

Diterbitkan: Ahad, 28 Mei 2017 10:05 AM

Tan Sri Annuar Musa

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Tan Sri Annuar Musa telah mengeluarkan amaran tegas kepada pihak yang mengemukakan komen tidak tepat berhubung isu menukar pemain dan tunggakan gaji pemain melibatkan pasukan bola sepak Kelantan.

Penasihat Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) itu berkata setiap komen atau kenyataan di media sosial perlu dibuat dengan penuh tanggungjawab berdasarkan fakta yang tepat.

"Saya ingin memberi amaran kepada pihak yang mendakwa diri sebagai 'pro' tapi mencampakkan profesionalisme mereka dalam longkang.

"Mereka memilih untuk menulis dalam media sosial tanpa ada tanggungjawab untuk memeriksa fakta dan peraturan. Tutup mulut kalau sekadar pandai bercakap," katanya dalam satu posting di Facebook, Ahad.

Dalam posting itu, beliau turut memuat naik paparan skrin laporan berita tentang Persekutuan Pemain Profesional Antarabangsa (FIFPro) yang menyifatkan tindakan Kafa menandatangani pemain import baharu tanpa menyelesaikan tunggakan gaji pemain lama sebagai memalukan.

Kenyataan melalui Twitter rasmi FIFPro itu dibuat selepas bekas pemain import Kelantan, Jonathan McKain, juga melalui Twitter menempelak Kafa yang dilihat tidak serius dalam menyelesaikan tunggakan gajinya.

"Sukar dipercayai. Kafa boleh terus menandatangani pemain baharu tanpa menyelesaikan hutang lama. Tindakan ini adalah tidak sopan dan salah," katanya.

Annuar berkata dalam isu menukar pemain, ia tidak semestinya bermaksud menambah kos.

"Terutama bila pasukan ada perjanjian tertentu dengan ejen dan pemain berkaitan dengan prestasi mereka atau tahap kecergasan mereka," katanya.

Menurut Annuar, tindakan menukar pemain untuk memperbaiki prestasi adalah sebahagian daripada usaha memperbaiki aliran tunai pasukan.

"Ia dibuat dengan mengambil kira 'cost-benefit analysis' yang teliti.

"Tutup mulut kalau kamu tak pernah uruskan sebuah pasukan profesional dan tak pernah berada dalam kedudukan bertanggungjawab mendapatkan wang bagi membayar gaji pemain.

"Kalau sekadar tahu 'makan gaji' usah berlagak profesional," katanya.

Seterusnya Annuar turut memberi amaran kepada pemain yang 'suka bermain Facebook dan Twitter'.

"Mengeluarkan kenyataan yang tidak tepat mengenai pasukan adalah satu perlanggaran kontrak.

"Sekiranya itu tidak dihormati pasukan juga berhak untuk tidak bersimpati terhadap kamu.

"Sebagai penaja kita akan terus membantu pasukan memperbaiki prestasi pasukan yang kami taja terutama pasukan yang sentiasa dicemburui dan sering dianiayai," tulisnya.

Tags / Kata Kunci: Annuar Musa , gaji pemain , Kafa
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan