Fahami Istilah 'Gentlemen Agreement' - Edwards - Bola Sepak | mStar

Fahami Istilah 'Gentlemen Agreement' - Edwards

Diterbitkan: Khamis, 13 April 2017 6:56 PM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: 'Gentlement Agreement' telah lama dipraktik oleh kelab-kelab luar di Eropah atas dasar menang-menang, jelas Alistair Edwards.

Bagaimanapun, kata Pengarah Sukan JDT itu, ia menjadi pelik apabila Johor Darul Ta'zim (JDT) menggunakannya untuk melaksanakan beberapa perkara melibatkan pemain.

Katanya, keputusan dan perjanjian ini dibuat atas faktor menang-menang melibatkan kedua-dua belah pihak berdasarkan pelbagai faktor.

"Gentlemen Agreement  turut melibatkan pemain seperti Amri Yahyah, Jasazrin Jamaluddin, Nazrin Nawi dan Safee Sali pula.

"Oleh kerana Amri Yahyah telah tamat kontrak dengan JDT dan Melaka United pula tidak mampu untuk membayar gaji penuh kepadanya.

"Jadi JDT bersetuju untuk Melaka United bayar separuh dan JDT bayar separuh sebagai gentlemen agreement tetapi dengan syarat Amri Yahyah tidak boleh bermain ketika menentang JDT.

"Untuk Jasazrin dan Nazrin Nawi, jumlah perpindahan mereka berdua adalah sebanyak RM1.2 juta untuk dilepaskan ke pasukan Perak.

"Apabila Perak tidak mampu untuk tebus dengan jumlah tersebut dan meminta dikurangkan untuk RM400,000, JDT bersetuju dengan syarat pemain-pemain ini tidak boleh diturunkan ketika menentang JDT.

"Hal yang sama juga berlaku kepada Safee apabila PKNS tidak mampu membayar yuran perpindahan yang penuh kepada JDT, jadi Safee juga tidak dapat diturunkan ketika menentang JDT disebabkan perjanjian selepas JDT bersetuju untuk PKNS membayar separuh sahaja.

"Tetapi, jika mana-mana pasukan ini dapat membayar penuh, pemain-pemain ini dibenarkan untuk bermain ketika menentang JDT, " jelasnya mengenai situasi gentlement agreement melibatkan beberapa bekas pemain JDT.

Edwards berkata, setiap pihak perlu fahami mengenai perkara ini.

"Jadi kepada individu-individu kurang arif ini janganlah mahu bangkitkan hal kecil seperti ini," katanya.

Tags / Kata Kunci: Gentlement Agreement , JDT , Alistair Edwards
   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan