KFA Perlu RM27 Juta Tahun Ini - Ahmad Bashah - Bola Sepak | mStar

KFA Perlu RM27 Juta Tahun Ini - Ahmad Bashah

Diterbitkan: Jumaat, 13 Januari 2017 9:40 PM

Ahmad Bashah Md Hanipah

Ahmad Bashah Md Hanipah.

(Ubah saiz teks)

ALOR SETAR: Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA) memerlukan sebanyak RM27 juta bagi membiayai operasi persatuan itu tahun ini, kata Presidennya, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah.

Ahmad Bashah berkata, perbelanjaan itu meliputi keseluruhan operasi yang melibatkan pasukan utama bola sepak negeri, antaranya Piala Belia, Piala Presiden dan Piala Liga Super 2017, selain bagi tujuan pembangunan dan latihan.

"Bagaimanapun ianya hanya bajet awal, kita akan kawal perbelanjaan secara berhemat dan pastikan perbelanjaan kita di bawah RM27 juta," katanya pada majlis memperkenalkan penaja dan pasukan KFA 2017 di sini, Jumaat.

Beliau yang juga Menteri Besar Kedah turut mengalu-alukan syarikat swasta untuk tampil menjadi penyumbang kepada KFA bagi memastikan kecemerlangan prestasi Juara Piala Malaysia 2016 itu dapat dikekalkan. 

Setakat ini katanya, syarikat berkaitan kerajaan negeri, Bina Darulaman Berhad dan Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK) merupakan antara penyumbang terbesar pasukan itu iaitu masing-masing RM12 juta dan RM3 juta, selain Syarikat Air Darulaman Sdn Berhad yang menyumbang RM2 juta. 

Dalam pada itu, KFA katanya, telah melengkapkan kuota empat pemain import apabila sah mengikat Zachary Anderson dari Australia yang akan bermain di bahagian pertahanan dan Ken Larsen dari Denmark sebagai penyerang bagi menghadapi Liga Super 2017. 

Dua lagi pemain import lama, Sandro Da Silva dari Brazil dan Liridon Krasniqi dari Kosovo dikekalkan. 

Ahmad Bashah berkata, Kedah berhasrat mengekalkan gelaran juara Piala Malaysia yang disandang tahun lalu dan berharap agar kesemua pemain bermain bersungguh-sungguh dan tidak leka dengan kemenangan yang dicapai ketika ini.

Dalam majlis itu, Kedah memperkenalkan 26 pemain skuad Liga Super 2017, termasuk dua pemain tempatan baru iaitu Mohd Fitri Omar dari Pulau Pinang dan Muhamad Akram Mahinan yang bermain dengan JDT sebelum ini. 

Tags / Kata Kunci: KFA
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan