DRB-Hicom FC Perlu Kemuka Surat Rasmi - FMLLP - Bola Sepak | mStar

DRB-Hicom FC Perlu Kemuka Surat Rasmi - FMLLP

Diterbitkan: Isnin, 24 Oktober 2016 7:24 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kelab bola sepak DRB-Hicom (DRB-Hicom FC) perlu mengemukakan surat rasmi kepada Football Malaysia Limited Liability Partnership (FMLLP) sekiranya berhasrat menarik diri daripada saingan Liga Malaysia (Liga-M), musim depan.

Ketua Pegawai Eksekutif FMLLP Kevin Ramalingam ketika dihubungi Bernama hari ini, berkata pihaknya hanya mengetahui keputusan DRB-Hicom FC untuk menarik diri daripada saingan Liga Perdana menerusi media sosial serta surat khabar.

FMLLP merupakan badan khas yang mengendalikan Liga-M bermula musim 2016.

"Mengenai perlawanan play-off antara Sime Darby FC dan Angkatan Tentera Malaysia yang digembar-gembur dalam media sosial, ia tidak akan berlaku memandangkan kita tidak menerima apa-apa makluman daripada DRB-Hicom FC mengenai keputusan mereka untuk menarik diri," katanya.

Kevin pada masa sama menjelaskan pihaknya tidak boleh mengambil tindakan ke atas DRB-Hicom FC, termasuk mengenakan denda terhadap pasukan tersebut memandangkan Liga-M 2017 belum bermula.

Media pada Isnin melaporkan DRB-Hicom FC bercadang menarik diri daripada saingan Liga-M musim depan, selepas dikatakan berdepan masalah kewangan dan pemain pasukan 'The Great Bees' turut dimaklumkan mengenai keputusan tersebut oleh pengurusan pasukan.

Pasukan yang berpangkalan di Stadium Proton, Tanjung Malim itu, sebelum ini dikenali sebagai Pos Malaysia FC selepas ditubuhkan pada Mac 2008 dan menjuarai Liga Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) pada musim berikutnya sebelum dijenamakan sebagai DRB-Hicom FC pada 2014.

Isu penarikan diri pasukan daripada Liga-M bukanlah perkara baharu memandangkan beberapa pasukan seperti MP Muar dan USM FC turut berbuat demikian kerana berdepan masalah kewangan. - BERNAMA

Tags / Kata Kunci: DRB-Hicom , FMLLP , Liga Malaysia
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan