Mohd Azraai Khor Sedia Bimbing Selangor - Bola Sepak | mStar

Mohd Azraai Khor Sedia Bimbing Selangor

Diterbitkan: Sabtu, 13 Ogos 2016 9:00 AM

Mohd Azraai Khor Abdullah.

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Jurulatih berpengalaman, Mohd Azraai Khor Abdullah bersedia mengisi kerusi panas yang ditinggalkan Zainal Abidin Hassan sekiranya Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS) berminat untuk mendapatkan khidmatnya.

Namun bekas pengendali Kedah, Kelantan dan Sabah itu mengakui masih belum menerima sebarang tawaran daripada pasukan Red Giants tersebut buat masa ini.

"Sudah tentu saya akan pertimbangkan, mengapa tidak, kita boleh berbincang. Lagipun saya sudah berehat terlalu lama hampir lapan bulan.

"Kadang-kala bila tengok perlawanan di televisyen, saya beritahu orang rumah saya macam nak masuk padang semula. Rasa rindu itu datang secara tiba-tiba," katanya dalam nada berseloroh ketika dihubungi mStar Online.

Begitupun, Mohd Azraai Khor menjelaskan sebelum menerima sesuatu tawaran beliau mahu duduk semeja dengan pihak pengurusan terlebih dahulu untuk berbincang mengenai terma dan syarat kontrak.

"Saya lebih suka perkara berkaitan terma dan syarat kontrak diselesaikan dahulu sebelum terima mana-mana tawaran.

"Itu lebih elok selain tengok matlamat pengurusan. Saya banyak belajar daripada kesilapan lalu. Ia perlu diteliti untuk elak 'mimpi ngeri' berulang lagi," katanya.

Terdahulu, Mohd Azraai Khor meletak jawatan sebagai pengendali Sabah kurang sebulan selepas dilantik ketua jurulatih skuad Sang Badak itu pada November 2015.

Ditanya sama ada beliau fobia dengan trend pemecatan jurulatih apabila gagal memenuhi matlamat pihak pengurusan, jurulatih berusia 63 tahun tersebut berkata beliau tidak pernah serik dan takut.

"Tidak ( fobia). Bagi saya kita kena terima dan buat sesuatu tugasan dengan baik, jujur dan ikhlas.

"Berdasarkan pengalaman saya jika ada masalah yang membabitkan pihak pengurusan, saya ambil pendekatan untuk letak jawatan dan keluar dengan sendiri. Itu lebih gentleman," katanya.

Pada masa sama, beliau berkata setiap jurulatih tidak boleh dipersalahkan sepenuhnya terhadap prestasi hambar pasukan yang dikendalikan.

"Kadang-kala masalah timbul apabila wujudnya campur tangan pihak pengurusan dalam pasukan. Oleh itu saya lebih suka diberi kuasa menguruskan pasukan secara bebas," katanya.

Mohd Azraai Khor berkata beliau pernah dirisik beberapa kelab sebelum pintu perpindahan pemain dibuka semula Jun lalu tetapi tawaran itu terpaksa ditolak selepas meneliti latar belakang pasukan tersebut.

"Saya tengok sejarah pasukan-pasukan itu ada masalah pengurusan, jadi saya tolak... saya kata mahu berehat. Bila ada masalah itu (pengurusan) tiada banyak yang boleh anda lakukan nanti," katanya.

Sekiranya tidak menerima sebarang tawaran dalam masa terdekat, Mohd Azraai Khor berkata beliau akan menyambung kursus kejurulatihan di Brazil yang belum dilengkapkan sepenuhnya pada bulan depan.

"Dulu Kelantan panggil balik, saya tidak dapat habiskan kursus, baharu separuh jalan. Kalau tak ada apa-apa halangan saya nak habiskan (kursus) pada September ini," katanya.

Mengulas mengenai kursus itu, Mohd Azraai Khor berkata ia satu pengalaman yang bermakna buat dirinya kerana beliau berpeluang menimba pelbagai ilmu berkaitan bola sepak.

"Saya pergi ke Santos, Palmeiras (Sociedade Esportiva Palmeiras) dan San Paulo FC tengok bagaimana cara mereka urus pasukan, corak latihan, taktikal dan juga fisioterapi.

"Saya juga berkesempatan bertemu presiden kelab dan jurulatih, kami berbual dan bertukar pendapat. Ia satu pengalaman yang amat bermakna," katanya.


Tags / Kata Kunci: Mohd Azraai Khor Abdullah , Selangor
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan