Mario Gotze Kembali Bersama Borussia Dortmund Dengan Perjanjian £22 Juta - Bola Sepak | mStar

Mario Gotze Kembali Bersama Borussia Dortmund Dengan Perjanjian £22 Juta

Diterbitkan: Khamis, 21 Julai 2016 8:32 PM

Mario Gotze

(Ubah saiz teks)

BORUSSIA Dortmund mengesahkan bakal menandatangani perjanjian membawa masuk semula Mario Gotze dari Bayern Munich dengan nilai £22 juta.

Dortmund, dalam laman web rasminya mengumumkan bahawa Gotze, yang berpindah ke Bayern pada 2013 selepas klausa pelepasan £32 juta telah bersetuju untuk kontrak sehingga 2020 dan akan melengkapkan pemindahan sebaik sahaja melepasi pemeriksaan perubatan.

Pemain tengah berusia 24 tahun itu masih mempunyai baki setahun dalam kontraknya dengan Bayern selaku juara Bundesliga, tetapi dijangka berdepan masalah di Allianz Arena sebelum ini apabila diberitahu dia bukan sebahagian daripada pemain di bawah perancangan jurulatih baru, Carlo Ancelotti untuk bermain pada musim panas.

Bercakap di Facebook mengenai kepulangannya ke pangkuan kelab zaman remajanya, Gotze mendedahkan bahawa tiga tahun yang dihabiskan sebelum ini telah membantunya menjadi seorang manusia yang matang.


"Apabila saya berpindah daripada Borussia Dortmund ke Bayern Munich pada tahun 2013, ia merupakan satu keputusan yang saya sedar bahawa ia tidak akan menyembunyikan diri saya daripada apa yang ada hari ini.

"Tiga tahun kemudian, pada usia 24 tahun, saya melihat keputusan itu dengan pandangan yang berbeza.

"Saya faham bahawa ketika itu ramai peminat tidak dapat memahami keputusan saya.

"Apabila saya kembali ke tempat saya, saya mahu mencuba dan meyakinkan semua orang, terutamanya mereka yang tidak menerima saya dengan tangan terbuka, dengan persembahan saya.

"Matlamat saya adalah untuk sekali lagi bermain bola sepak saya yang terbaik. Untuk kita semua, kelab dan peminat," katanya.

Sportsmail pada Isnin melaporkan bahawa jika Gotze kembali ke Borussia Dortmund, dia perlu memenangi hati ramai peminat.

Beberapa minggu sebelum pelepasannya, 'Yellow Wall' melabelkannya dengan gelaran tidak baik di gelanggang mereka, Westfalenstadion.

Selepas mengakui bahawa langkah itu mungkin menjadi salah satu yang boleh dipersoalkan dan dia bersedia untuk memenangi semula hati orang-orang yang meraguinya, cabaran sebenarnya telah bermula sekarang.

Ketua Pegawai Eksekutif Borussia Dortmund Hans-Joachim Watzke juga telah bercakap mengenai pemindahan itu, dan bagaimana dia selalu berfikir tentang membawa pulang Gotze.

"Saya secara peribadi amat gembira apabila Mario telah memutuskan untuk bersama Borussia Dortmund. Sejak pemergiannya pada tahun 2013, saya sentiasa berharap bahawa dia akan kembali kepada kami suatu hari nanti," katanya.

Pengerusi Bayern Munich Karl-Heinz Rummenigge juga mempunyai pandangan mengenai pemindahan Gotze.

"Rundingan sangat adil dan serius. Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada Borussia Dortmund, Mario, bapanya serta ejennya.

"Saya rasa pemindahan ini adalah penyelesaian yang baik untuk semua pihak," katanya.
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan