Obses 'Pasang Badan' Jadikan Ronaldo Atlet Sempurna - Bola Sepak | mStar

Obses 'Pasang Badan' Jadikan Ronaldo Atlet Sempurna

Diterbitkan: Rabu, 15 Jun 2016 5:04 AM

Ronaldo beraksi bersama Manchester United ketika berusia 19 tahun.

(Ubah saiz teks)

SIKAP obses Christiano Ronaldo terhadap bentuk badannya dianggap ‘pelik’ bagi sesetengah peminat sukan bola sepak dunia.

Ronaldo terlalu dedikasi dalam memastikan bentuk fizikalnya berada dalam keadaan mantap sekaligus menjadi satu-satunya atlet bola sepak yang mempunyai ukuran badan yang sempurna.

Dan tidak hairanlah pada hari ini setiap atlet turut mengikut jejak langkah Ronaldo dengan melantik personal trainer atau pun mempunyai gimnasium sendiri di rumah untuk kelihatan lebih cergas dan 'fit'.

Ketika berusia 19 tahun ketinggian Ronaldo hanyalah 185.42 sentimeter, seperti pemain-pemain yang lain dan saiz fizikalnya itu turut memberi kesan kepada pergerakan di atas padang apabila dia sukar mendapatkan bola.

Sejak itu, Ronaldo mula serius ‘memasang badan’ sehingga berlaku perubahan ketara dari segi ukuran setiap inci di tubuhnya.
Berbeza dengan pemain-pemain lain yang kebiasaannya akan menghabiskan masa luang mereka bersantai di kelab atau bermain snooker, tetapi Ronaldo lebih selesa berada di gimnasiumnya sendiri.

Usaha keras serta disiplin tingginya itu, Ronaldo kini boleh merasai hasil yang luar biasa terutamananya dari segi kekuatan fizikal yang turut membantu mengelakkan dirinya daripada kecederaan.

Walaupun pernah mengalami kecederaan pangkal paha sebelum ini dan pernah menjalani pembedahan, Ronaldo tetap mengekalkan kecergasan di tahap maksimum.

Malah latihan tambahannya itu turut menjadi faktor buat Ronaldo untuk menjadi salah seorang pemain terbaik dunia.

Lebih menarik, kakinya telah diinsurankan oleh Real Madrid pada tahun 2009 dengan nilai 90 juta euro (RM413 juta).

Tags / Kata Kunci: Cristiano Ronaldo , Obses badan
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan