Final Piala Malaysia 2015 Pada 28 Nov Atau 12 Dis - Bola Sepak | mStar

Final Piala Malaysia 2015 Pada 28 Nov Atau 12 Dis

Diterbitkan: Sabtu, 11 Julai 2015 8:38 PM

Pahang menjuarai Piala Malaysia 2014.

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Final Piala Malaysia yang dijadualkan 28 November ini, mungkin ditunda ke 12 Disember, bergantung kepada kedudukan pasukan Johor Darul Ta'zim (JDT) dan Pahang dalam saingan Piala Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC).

Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) Datuk Seri Afandi Hamzah berkata jika kedua-dua pasukan itu tersingkir di peringkat suku akhir, maka final Piala Malaysia tetap dilangsungkan pada 28 November.

JDT akan menentang pasukan dari Hong Kong, South China pada 25 Ogos dan 15 September manakala Pahang akan bertemu kelab dari Tajikistan, Istiqlol Dushanbe pada 26 Ogos dan 19 Sept dalam saingan suku akhir.

"Kita juga berbincang mengenai pasukan yang layak mewakili negara ke Piala AFC tahun depan.

"Tahun ini juara Piala FA ialah Lions XII dari Singapura yang sudah tentu tidak boleh mewakili negara, maka kedudukan tempat itu akan diisi oleh naib juara Liga Super.

"Jika naib juara Liga Super juga pasukan Lions XII, maka naib juara Piala FA akan mewakili negara ke Piala AFC. Itu cadangan kita tetapi tertakluk kepada Sekretariat Pertandingn AFC," katanya selepas Mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif (Exco) FAM kali kelima di Wisma FAM, Kelana Jaya pada Sabtu.

Sementara itu Afandi berkata perlawanan pada bulan Ramadan berkemungkinan tidak akan diadakan bermula tahun depan, selepas mengambil kira cadangan penyokong bola sepak tempatan.

"Buat kali pertama kita mengadakan perlawanan pada bulan puasa kerana ia jatuh pada bulan kemuncak liga iaitu pada Jun...pada mesyuarat yang diadakan pada Disember lepas, semua ahli gabungan setuju dengan tarikh ini.

"Biasanya pada Ogos, liga tamat. Setelah melalui perlawanan ini, kita dapati perlawanan pada bulan Ramadan, perlu dilihat kembali," katanya.

Tags / Kata Kunci: Piala Malaysia , Final
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan