Messi Akan Dibicara Kes Tipu Cukai - Bola Sepak | mStar

Messi Akan Dibicara Kes Tipu Cukai

Diterbitkan: Rabu, 10 Jun 2015 9:41 PM

Messi didakwa atas tuduhan penipuan cukai.

(Ubah saiz teks)

BINTANG Barcelona, Lionel Messi akan dibicarakan atas tuduhan penipuan cukai selepas rayuannya ditolak, lapor El Pais.

Menurut laporan tersebut, hak imej Messi dijual oleh bapanya dan ejen Jorge menggunakan syarikat di Belize dan Uruguay untuk mengelak daripada membayar cukai yang diwajibkan kerajaan Sepanyol.

Pemain bola sepak itu dan bapanya dikaitkan dengan tuduhan mengelak pembayaran cukai sebanyak 4 juta euro (RM16.95 juta) terhadap pendapatan hak imej antara 2007 dan 2009 semasa Messi mempunyai kontrak dengan syarikat termasuk Adidas, Pepsi-Cola, Danone dan Proctor dan Gamble.

Pada Oktober lalu, pendakwa raya Sepanyol mengemukakan alasan bahawa Jorge bertanggungjawab terhadap kewangan keluarganya dan bukan Pemain Terbaik Dunia empat kali itu.

Sebuah mahkamah di Barcelona memutuskan, Messi sepatutnya mengetahui mengenai perkara itu dan meluluskan penubuhan sebuah laman web yang didakwa digunakan untuk mengelak cukai yang sepatutnya dibayar di atas pendapatan yang diperolehi daripada hak imej tersebut.

Messi mengemukakan rayuan terhadap pertuduhan itu tetapi rayuan terbaharunya telah ditolak.

Penjaring terbanyak kelab Sepanyol itu dan bapanya membuat bayaran sebanyak 5 juta euro (RM21.2 juta) secara sukarela kepada pihak berkuasa Sepanyol pada 2014.

Tags / Kata Kunci: Lionel Messi , tuduhan elak cukai
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan