Menakjubkan Chelsea Masih Terus Bayar Gaji Bekas Pengurus Mereka Hingga Sekarang - Bola Sepak | mStar

Menakjubkan Chelsea Masih Terus Bayar Gaji Bekas Pengurus Mereka Hingga Sekarang

Diterbitkan: Khamis, 14 November 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Roberto Di Matteo
Roberto Di Matteo

BEKAS Pengurus Chelsea, Roberto Di Matteo masih terus dibayar gaji penuh berjumlah £130,000 seminggu walaupun dia dipecat 12 bulan yang lalu.

Ini kerana Di Matteo dan bekas kelabnya itu gagal mencapai satu persetujuan bersama berhubung jumlah pampasan ketika dia dipecat dahulu.

Kebanyakan kontrak pengurus-pengurus bolasepak di Eropah mempunyai klausa yang menetapkan jika seseorang pengurus itu dipecat atau ditamatkan kontrak sebelum tempoh waktu kontrak tamat, dia hendaklah diberi satu jumlah pampasan yang dipersetujui bersama atau jika tiada persetujuan, maka dia haruslah terus dibayar gaji sepenuhnya sehingga kontraknya tamat atau sehingga dia ditawarkan kontrak baru oleh majikan seterusnya.

Dalam kes Di Matteo, kontrak asalnya bersama Chelsea hanya akan tamat menjelang Jun 2014 dan oleh yang demikian dia akan terus menerima gaji penuh yang bersamaan dengan £6.76 juta setahun daripada Chelsea sehingga tempoh tersebut melainkan dia menandatangani kontrak baru bersama kelab lain.

Di Matteo nampaknya seronok untuk terus menerima bayaran gaji penuh daripada Chelsea setiap minggu tanpa perlu bekerja kerana dia dilaporkan telah menolak tawaran daripada beberapa kelab dalam Liga Perdana Inggeris dan juga benua Eropah.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan