SPRM Pandang Serius Kegiatan Atur Keputusan Bola Sepak - Bola Sepak | mStar

SPRM Pandang Serius Kegiatan Atur Keputusan Bola Sepak

Diterbitkan: Khamis, 21 Februari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sentiasa memandang serius kegiatan mengatur keputusan perlawanan, yang kini menjadi ancaman besar terhadap kemajuan sukan di negara ini.

Timbalan ketua pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Mohd Shukri Abdull berkata suruhanjaya itu meningkatkan usahanya untuk menangani isu itu kerana ia juga memberi kesan buruk terhadap masyarakat.

"Malaysia mengambil tindakan serius untuk menangani perbuatan mengatur keputusan perlawanan dan rasuah (dalam bola sepak). Kami percaya, dengan kerjasama semua pihak, terutama agensi penguatkuasaan undang-undang dan persatuan bola sepak dari seluruh dunia, kami boleh kekang masalah ini," katanya pada majlis penutupan Persidangan Bola Sepak Antarabangsa bertemakan 'Mengatur Keputusan Perlawanan: Sisi Buruk Permainan Menarik' di sini, Khamis.

Mengimbas kembali kejadian pada 1995 apabila lebih 100 pemain dan pegawai disiasat kerana terlibat dalam skandal menetapkan keputusan perlawanan di negara ini, Mohd Shukri berkata semua pihak berkenaan perlu menangani perkara ini secara proaktif.

Beliau juga memberi amaran bahawa mereka yang terlibat dengan kegiatan mengatur keputusan perlawanan tidak akan terlepas daripada dikenakan hukuman serta denda berat.

"Wang dan aset yang mereka peroleh daripada kegiatan mengatur keputusan perlawanan akan dirampas.

"Dengan ini, kami menghantar mesej jelas kepada mereka bahawa mereka akan menerima hukuman sekiranya melakukan jenayah itu," katanya.

Mengenai persidangan tersebut, Mohd Shukri berkata beliau yakin ia memberi manfaat kepada semua anggota perwakilan dalam menangani kegiatan pencegahan rasuah, di samping meluaskan kerjasama dalam kalangan agensi berkenaan dari negara peserta.

Kira-kira 150 peserta yang mewakili pelbagai pertubuhan seperti agensi penguatkuasaan dan persatuan bola sepak kebangsaan dari 40 negara, menghadiri persidangan anjuran Pertubuhan Polis Jenayah Antarabangsa, dengan kerjasama Persekutuan Bola Sepak Asia. BERNAMA

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan