Rakan-Rakan Masukkan Paul Gascoigne Ke Pusat Pemulihan Alkohol Untuk Selamatkan Nyawanya - Bola Sepak | mStar

Rakan-Rakan Masukkan Paul Gascoigne Ke Pusat Pemulihan Alkohol Untuk Selamatkan Nyawanya

Diterbitkan: Selasa, 5 Februari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Paul Gascoigne
Paul Gascoigne

BEKAS bintang bolasepak England, Paul Gascoigne telah dimasukkan ke Pusat Pemulihan Alkohol Meadows di Phoenix, Arizona, Amerika Syarikat dengan pertolongan rakan-rakan selebritinya kerana mereka khuatir nyawanya akan terancam kerana ketagihan arak.

Bintang yang berusia 45 tahun itu dan pernah mewakili Tottenham Hotspur, Lazio dan Newcastle United sepanjang kariernya yang gemilang telah 'dipaksa' oleh rakan-rakannya termasuk bekas rakan pasukannya dalam Tottenham dan England, Gary Lineker untuk mendaftarkan diri di pusat pemulihan popular itu.

Gary Lineker telah berganding bahu dengan DJ popular Britain Chris Evans, yang juga kawan baik Gascoigne, Piers Morgan dan bekas bintang kriket England, Ronnie Irani, berkongsi kos rawatan di pusat berkenaan yang dikatakan berjumlah £6,000 seminggu.

Mereka berkata ini adalah peluang terakhir Gascoigne untuk menyelamatkan dirinya daripada kehancuran malah kematian.

Menurut akhbar The Sun UK, mereka sanggup menanggung kos tiket penerbangan kelas pertama berjumlah £13,600 untuk Gascoigne asalkan dia mahu pergi mendapatkan rawatan di sana.

Evans pula berkata, pada jam 10 pagi Isnin, Gascoigne telah membuat keputusan untuk menerima tawaran rakan-rakannya menjalani rawatan di pusat pemulihan itu.

Seluruh Britain telah menyaksikan dalam kaca televisyen bagaimana Gascoigne muncul dalam satu program temuramah dalam keadaan terhonyong hayang, mengeletar, menangis dan bercakap tanpa seorang pun dapat memahami apa yang dituturkannya beberapa hari lalu.

Ia telah mengejutkan seluruh negara itu dan sehari selepas itu bekas penjaga gol Denmark dan Manchester United, Peter Schmeichel menyeru rakan-rakan bolasepak dan Persatuan Pemain-Pemain Profesional (PFA) tampil ke hadapan untuk menyelamatkan legenda bolasepak England itu.

Sementara itu Ketua Pegawai Eksekutif PFA, Gordon Taylor menegaskan adalah tidak benar mereka tidak melakukan apa-apa untuk membantu Gascoigne mengatasi masalah ketagihan araknya.

Taylor berkata, beliau sendiri telah menelefon Gascoigne selepas berita mengejutkan mengenai keadaan terkininya didedahkan oleh media-media massa Britain.

Jauh sebelum pendedahan mengenai berita itu lagi, kata Taylor, PFA telah berusaha membantu Gascoigne dalam pelbagai cara termasuk menugaskan kakitangan untuk memeriksa keadaannya dari semasa ke semasa.

Tetapi katanya, mereka tidak boleh mengawasi Gascoigne sepanjang masa dan jika bekas pemain itu sendiri tidak bersungguh-sungguh mahu mengatasi masalah ketagihannya, hidupnya akan berakhir sepertimana seorang lagi bintang legenda bolasepak iaitu George Best.

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan