Kelab Bola Sepak Persib Bandung Ke Bursa Saham - Bola Sepak | mStar

Kelab Bola Sepak Persib Bandung Ke Bursa Saham

Diterbitkan: Selasa, 13 Mac 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

JAKARTA: Persib Bandung bakal menjadi kelab bola sepak pertama disenaraikan di bursa saham Indonesia apabila sebahagian daripada sahamnya ditawarkan kepada awam dalam tempoh setahun ini.

Kelab bola sepak dari Jawa Barat yang mempunyai nama julukan "Maung Bandung" itu bercadang menjual 45 peratus daripada saham syarikat PT Persib Bandung Bermartabat (PBB) ke Bursa Efek Indonesia.

"Insya Allah antara 6 hingga 12 bulan ke depan kita go public atau IPO (Initial Pubic Offering). Ini baru pengumumannya bahawa kita mau memulai menuju IPO," kata Muhammad Farhan, Pengarah Promosi dan Pemasaran Persib Bandung kepada portal berita detik.com, Selasa.

Beliau berkata pada masa ini belum semua pemegang saham Persib yang telah menyatakan persetujuan dengan rancangan IPO itu.

Sebanyak 70 peratus saham Persib dipegang oleh PT Surya Eka Perkasa milik Glen Sugita, bekas atlet Tenis Jawa Barat manakala baki 30 peratus lagi dipegang oleh lima individu dari Jawa Barat.

"Mengikut rancangan, dananya akan kita gunakan untuk membangun mess dan tempat latihan berstandard AFC.

"Ini penting kerana banyak pemain kelas dunia yang mensyaratkan perkara ini, jurulatih kelas dunia juga ingin mess dan tempat latihan yang standard," kata Farhan.-BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan