TM Jadi Rakan Rasmi Skuad Kebangsaan - Bola Sepak | mStar

TM Jadi Rakan Rasmi Skuad Kebangsaan

Diterbitkan: Sabtu, 9 Julai 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Telekom Malaysia Berhad (TM) memberi enajaan sebanyak RM6 juta setahun kepada pasukan bola sepak kebangsaan selama empat tahun bermula tahun depan.

Pengerusi TM Datuk Dr Halim Shafie berkata perjanjian sehingga 30 Jun 2015 tu membolehkan logo TM dipaparkan pada jersi latihan pasukan skuad kebangsaan erta pelbagai barangan sukan, peralatan rasmi dan pakaian rasmi skuad ebangsaan.

"Melalui program ini TM akan berganding bahu dengan Persatuan Bolasepak alaysia (FAM) menyumbang ke arah pembangunan dan pengurusan pasukan skuad ebangsaan," katanya kepada pemberita pada majlis menandatangani perjanjian ntara TM dan FAM sebagai rakan rasmi pasukan bola sepak kebangsaan di Wisma FAM, Jumaat.

Beliau berharap penajaan itu akan memberi lebih suntikan semangat kepada emain kebangsaan untuk lebih bermotivasi dalam kejohanan yang berikutnya.

Halim berkata TM akan berusaha untuk mempromosi pasukan kebangsaan dan embantu dalam usaha menghimpunkan penyokong untuk memberi sokongan padu kepada skuad kebangsaan apabila beraksi di mana-mana kejohanan.

"Kerjasama ini juga adalah sebagai satu usaha TM untuk memberi galakan kepada orang ramai bersatu menerusi sukan," katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan TM Datuk Seri Zamzamzairani Mohd Isa berkata selain daripada penajaan itu, TM akan menghantar dua pemain kebangsaan dan seorang jurulatih berkelayakan menjalani latihan bersama pasukan Manchester United (MU).

"Kita akan melakukan perbincangan dengan MU bagi menetapkan tarikh dan jangkamasa latihan yang sesuai dalam masa terdekat ini," katanya.

Beliau berkata TM juga dalam peringkat rundingan dalam usahanya membawa beberapa pemain legenda kelab terkemuka Liga Inggeris (EPL) untuk memberi latihan kepada pemain bola sepak di negara ini.

Sementara itu, Timbalan Presiden FAM Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata peranan TM dalam membantu FAM memajukan skuad kebangsaan amat dihargai.

"Kita harus kongsi bersama dalam usaha untuk membangkitkan kembali skuad kebangsaan," katanya.

Beliau akan membuat cadangan kepada FAM untuk menubuhkan jawatankuasa khas bagi menguruskan skuad kebangsaan secara profesional daripada semua aspek termasuk latihan, kewangan dan juga pemasaran.

"Saya juga mencadangkan agar akaun kewangan pengurusan skuad kebangsaan diasingkan ke arah pengurusan yang lebih baik," katanya.

Abdullah juga bercadang untuk menubuhkan yayasan khas bagi menjaga kebajikan pemain kebangsaan dan juga bekas pemain kebangsaan.-BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan