Dr Jegathesan Ketuai Jawatankuasa Anti-Doping Sukan Komanwel

Diterbitkan: Isnin, 6 September 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pihak Berkuasa Kawalan Doping New Delhi 2010, diketuai Timbalan Presiden Majlis Olimpik Malaysia Tan Sri Dr M.Jegathesan, akan menjalankan pelbagai ujian anti-doping sepanjang Sukan Komanwel Ke-19 yang akan berlangsung di New Delhi dari 3-14 Oktober ini.

Dr Jegathesan berkata suruhanjaya perubatan sembilan anggota yang ditugaskan untuk menyelia aktiviti kawalan doping atau penggunaan bahan terlarang semasa sukan itu akan menjalankan 1,500 ujian kawalan doping, 250 ujian darah, 150 ujian EPO (ubat meningkatkan stamina) dan 150 ujian prapertandingan sepanjang sukan itu.

"Setakat ini, ujian anti-doping di Sukan New Delhi Games mencatatkan jumlah terbanyak. Ini untuk memastikan Sukan ini bebas daripada sebarang pelanggaran anti-doping," katanya, Sabtu.

Katanya pada Sukan Komanwel di Melbourne, Australia, empat tahun lepas, jawatankuasa perubatan menjalankan keseluruhan 1,100 ujian.

Beliau berkata jumlah ujian akan meningkat di masa depan ekoran peningkatan jumlah atlet.

Sementara itu, web rasmi Sukan Komanwel New Delhi memetik Timbalan Ketua Pengarah Jawatankuasa Penganjur bagi Doping, Dr Munish Chander sebagai berkata jangka masa bagi keputusan sampel air kencing ialah antara 24 hingga 48 jam.

"Untuk ujian darah akan mengambil masa sehari hingga lima hari dan bagi ujian EPO ialah 72 jam hingga enam hari," katanya dan menurutnya program anti-doping Delhi 2010 menggabungkan pencegahan, pengesanan dan pendidikan.

Sampel akan dihantar dari venue-venue ke Pusat Utama Kawalan Doping dan kemudiannya ke Makmal Ujian Doping Nasional (NDTL) setiap hari melalui dua penghantaran oleh staf kawalan doping dalam kenderaan khas yang diiringi pengawal keselamatan, katanya. Dr Munish berkata Bahagian Kawalan Doping telah melatih lebih 450 pegawai kawalan doping untuk Delhi 2010.

Pemilihan dan latihan pegawai berkenaan dijalankan mengikut standard antarabangsa yang ditetapkan Agensi Anti-Doping Dunia (WADA).

Mereka dipilih daripada pelbagai bidang termasuk doktor, pakar perubatan sukan, ahli fisioterapi dan profesor pendidikan jasmani.

Stesen Kawalan Doping yang dilengkapi peralatan canggih akan ditempatkan di semua venue pertandingan. Sebuah Pusat Kawalan Doping telah diwujudkan di Perkampungan Sukan manakala Pusat Utama terletak di Ibu Pejabat Sukan. - BERNAMA

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan