Silat: Program pelapis negeri atasi kemarau pesilat berbakat - Sukan | mStar

Silat: Program pelapis negeri atasi kemarau pesilat berbakat

Diterbitkan: Sabtu, 19 September 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Program pelapis sukan silat di peringkat negeri mula melahirkan atlet muda berbakat yang mampu menyerlah pada pertandingan antarabangsa, kata Persekutuan Silat Malaysia (Pesaka).

Penyelaras Pesaka Osman Nok berkata tiga pesilat muda dari program tersebut berjaya membantu Malaysia mengutip tujuh pingat emas pada Kejohanan Terbuka Dunia di Perancis pada Mac tahun lepas.

Tiga pesilat muda yang mengutip pingat emas ialah Ahmad Iqram Rahim, Norfarhana Ismail dan Mohammad Faizul manakala empat lagi pingat emas dipungut oleh pesilat dari skuad elit iaitu Ahmad Shahril Zailudin, Emi Latip, Fauzi Khalid dan Faizal Abdullah.

"Perkembangan ini merupakan petanda awal bahawa kita mampu untuk kembali menjadi kuasa besar dalam sukan silat pada satu hari nanti," katanya.

Beliau berkata ketika ini terdapat 14 cawangan program pelapis negeri beroperasi di seluruh negara dan ianya disertai oleh lebih 1,000 pesilat berusia antara 11 dan 17 tahun.

Osman berkata bagi memastikan bahawa program tersebut berjalan lancar, Majlis Sukan Negara (MSN) telah bersetuju membayar elaun mengajar kepada jurulatih di peringkat negeri.

Beliau berkata di samping itu, bagi menarik minat golongan remaja meminati sukan silat, PESAKA turut mengeluarkan garis panduan mengajar agar jurulatih lebih memberi tumpuan kepada gerakan berbanding dengan tarian seni dalam pembelajaraan silat.

"Dulu remaja anggap silat sebagai sukan yang membosankan kerana lebih banyak 'bunga' (tarian) dari 'buah'(gerakan) berbanding dengan seni mempertahankan diri lain," katanya. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan