X Close

Khamis, 15 Jun 2017 5:15 AM

Tu Diaaa... Laris Ayam Percik Shaa

'BAGUIH' aihhh anak dara ni...! Rajin cari duit! Dalam dok tengah meletup lagunya Pertama Kali, penyanyi Shaa masih ligat berniaga dengan menjual ayam percik mencari rezeki di bulan Ramadan.

Isnin, 12 Jun 2017 10:02 AM

Kerani, Bakal Jurutera Hantar Kad Raya Pada Orang Tak Dikenali

KUALA LUMPUR: Bagi seorang kerani, Juliana Hamdan, sambutan Aidilfitri pasti tidak akan lengkap sekiranya tidak meneruskan tradisi menghantar kad raya kepada kenalan rapat dan saudara mara kerana budaya itu telah diamalkannya sejak zaman persekolahan lagi.


Isnin, 12 Jun 2017 9:53 AM

Puasa Kerana Malaysia?

PETALING JAYA: Ketika umat Islam berpuasa di bulan Ramadan yang mulia, satu jemputan mula tersebar di media sosial untuk mengajak rakyat Malaysia menahan lapar dan dahaga pada 17 Jun ini.

Jumaat, 9 Jun 2017 8:00 AM

Abang Sado Ayam Percik Tak Menang Tangan

PETALING JAYA: Benarlah kata pepatah, tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia tiada siapa yang tahu.

Khamis, 8 Jun 2017 1:40 PM

Netizen Terkejut Tengok Juadah Berbuka!

BAZAR Ramadan memang lokasi yang pasti diserbu setiap hari menjelang waktu berbuka kerana hampir semua makanan dijual di situ.

Khamis, 8 Jun 2017 12:59 PM

Zizan Razak Tak Sambut Raya Di Malaysia

KESERONOKAN beraya di Tanah Suci Makkah pada tahun lalu membuka hati Zizan Razak untuk merasai pengalaman serupa pada tahun ini terutamanya 10 malam terakhir Ramadan.

Rabu, 7 Jun 2017 12:07 PM

Tak Dapat Cuti Raya, Apa Pramugara Ini Lakukan?

PETALING JAYA: Pengalaman seorang pramugara berbual bersama penumpang dalam pesawat mengenai ibadah berpuasa sepanjang Ramadan yang didedahkan menerusi Twitter telah tular di media sosial baru-baru ini.

Selasa, 6 Jun 2017 2:38 PM

Mufti Terima Kejutan

PETALING JAYA: Di zaman serba moden, aplikasi sembang seperti WhatsApp, Telegram danWechat ternyata menjadi pilihan orang ramai untuk mengirim ucapan istimewa kepada insan tersayang.

Selasa, 6 Jun 2017 8:00 AM

Mi Udang Mak Andam, Air Locong King Coco Jadi Tumpuan

MERSING: Mi Udang Mak Andam, Air Locong King Coco adalah antara juadah berbuka puasa yang mendapat perhatian pengunjung di Bazar Ramadan, Taman Wawasan di sini yang juga bazar terbesar di daerah ini dengan menempatkan lebih 100 peniaga.

Isnin, 5 Jun 2017 10:22 AM

Status #DoneTerawih Undang Fitnah?

PENGGUNAAN hashtag sudah lama menjadi fenomena dalam kalangan netizen. Kini, sempena ketibaan bulan Ramadan, muncul pula penggunaan hashtag #DoneTerawih #DoneSahur #DoneIftar.

Berita

Harap maaf, tiada rekod.

Sabtu, 2 Julai 2016 12:30 AM

Menjaga Kesihatan Adalah Kewajipan Dari Allah

NIKMAT di dunia adalah apabila seseorang itu mendapat kesihatan yang baik. Seandainya dihimpunkan hadith-hadith Rasulullah S.A.W jelas Allah S.W.T memberitahu tentang kebaikan pengambilan madu. Khasiat atau syifa yang datangnya dari ribuan bunga-bunga mampu memberi kelegaan kepada tubuh badan manusia.

Jumaat, 1 Julai 2016 12:10 AM

Ep:20 – Penghujung Ramadan Umpama Bayi Baru Lahir

TEMPOH sebulan kita melalui proses ibadah yang ditentukan Allah SWT, dipenghujungnya manusia kembali kepada fitrah umpamanya bayi yang baru lahir. Piala takwa diterima oleh mereka yang beriman adalah menjadi hamba yang kian akrab dengan Allah SWT dan huluran tangan kian hampir sesama manusia.

Khamis, 30 Jun 2016 5:43 AM

Ep:19 – Ramadan Membangkitkan Fitrah Manusia

BULAN mulia Ramadan adalah waktu untuk kita membangkitkan ketakwaan kepada Allah SWT. Setiap perbuatan yang menjurus kepada perlunya kita menahan diri dari sesuatu perkara tidak baik akan ditulis sebagai pahala berlipat kali ganda. Maka setiap pahala inilah diharap dapat membersihkan hati kita untuk rasa takwa itu.

Rabu, 29 Jun 2016 12:10 AM

Ep:18 – Fahami & Dalami Kandungan Al-Quran

RAMADAN dipanggil bulan kemulian Al-Quran. Andai kata kita jauh dengan kitab kalam Allah SWT ini, maka Ramadan adalah waktu terbaik untuk kita kembali melihat dan membacanya. Memahami isi tafsirnya dan tangisi segala kesilapan yang telah diperingatkan melalui Al-Quran.

Selasa, 28 Jun 2016 12:10 AM

Ep:17 – Puasa Jangan Sampai Tersia Dan Melalaikan

RASULULLAH SAW berkali-kali mengingatkan umatnya agar janganlah kita tergolong antara mereka yang puasanya hanya sekadar mendapat lapar serta dahaga tetapi dianggap sia-sia kerana tidak memelihara segala aspek lain yang terkait dalam kehidupan seorang muslim.

Isnin, 27 Jun 2016 12:30 AM

Ep:16 – Tempat Terbaik Di Muka Bumi Sepanjang Ramadan?

KEDUDUKAN masjid-masjid di atas muka bumi terangkat tinggi sepanjang bulan Ramadan. Rasulullah SAW sendiri ketika Ramadan tidak terhitung waktu iktikaf Baginda di masjid An Nabawi. Hatta para isteri Baginda sehingga menggantung tali untuk berpaut setelah bangun dari iktikaf yang kuat.

Jumaat, 24 Jun 2016 12:32 AM

Ep:15 – Keterujaan Menanti Lailatul Qadar

SERING kita dengar dan melihat bagaimana setiap umat Islam mendambakan untuk mencari serta bertemu malam Lailatul Qadar. Tetapi sejauh mana kita tahu caranya untuk berhadapan dengan malam yang mewakili seribu bulan ibadah ini?

Khamis, 23 Jun 2016 5:49 AM

Ep:14 – Kelebihan Bersedekah Di Bulan Ramadan

BULAN Ramadan adalah saat di mana Allah SWT melipat gandakan ganjaran pahala yang diberi ke atas setiap amal kebaikan manusia. Apatah lagi jika kita membelanjakan wang ringgit yang ada untuk santapan iftar orang yang berpuasa.

Rabu, 22 Jun 2016 12:01 AM

Ep:13 – Ramadan Terkandung Nikmat Bagi Umat Akhir Zaman

RAMADAN adalah tanda kasih sayang serta rahmat Allah SWT untuk umat Rasulullah SAW yang kian pendek tempoh hayatnya. Menerusi bulan rahmat ini terdapat kelebihan segala keampunan terhadap manusia khususnya di malam Lailatul Qadar.

Selasa, 21 Jun 2016 5:13 AM

Ep:12 – Dua Kegembiraan Bagi Umat Berpuasa

TERDAPAT dua kegembiraan bagi mereka yang berpuasa. Pertamanya ialah kegembiraan ketika berbuka puasa dan keduanya ialah kegembiraan ketika bertemu dengan Allah SWT. Namun bagi orang soleh kenikmatan kedua yang dihargai kerana mereka telah selesai menunaikan perintah dari Allah SWT.

Isnin, 20 Jun 2016 12:32 AM

Ep:11 – Puasa Umpama Kayu Ajaib Menyembuh Penyakit

PAKAR perubatan mengakui ibadah puasa sebagai kewajipan yang mendatangkan kebaikan pada kesihatan tubuh badan manusia. Berbuka puasa dengan sesuatu yang bersifat semulajadi seperti air kosong dan buah kurma adalah amalan terbaik seiring dengan sunnah Rasulullah SAW.

Jumaat, 17 Jun 2016 5:51 AM

Ep:10 – Ramadan, Pesta Ibadah Setiap Malam

SIAPA yang menghidupkan siang dan malam Ramadan dengan penuh keimanan maka Allah SWT mengampunkan dosa mereka. Betapa dahaganya para sahabat mengejar ganjaran hingga Madinah pada malam harinya terdengar bagai berpesta dengan alunan ayat suci Al-Quran.

Khamis, 16 Jun 2016 12:40 AM

Ep:9 – Keajaiban Ramadan Dalam Perang Badar

PUASA dan Ramadan andai dilaksana sepenuh jiwa akan membina asas kekuatan segala aspek kehidupan manusia. Peristiwa Perang Badar dalam bulan Ramadan mengingatkan kita tentang kekuasaan Allah SWT yang memberi kemenangan mutlak kepada tentera Islam walau berdepan dengan getir berpuasa serta pihak lawan yang jauh lebih ramai jumlah tenteranya.

Rabu, 15 Jun 2016 11:00 AM

Ep:8 – Puasa Sempurna Hapus Dosa Lampau

IBADAH puasa jika dilakukan dengan penuh keimanan terhadap Allah SWT dan mengharap sepenuh keberkatan ganjaran hanya dariNya, maka dihapuskan dosa lalu seseorang itu. Namun perkara ini hanya akan terjadi jika segala tertib 
dipelihara walaupun sesudah berbuka puasa.

Selasa, 14 Jun 2016 9:58 AM

Ep:7 – Bukan Kafarah, Amalan Puasa Kekal Hingga Akhirat

GANJARAN pahala setiap amalan manusia di dunia bersifat kafarah dan akan berkurangan ketika proses hisab di akhirat kelak. Namun kebaikan amalan puasa akan kekal bersama manusia tanpa sedikitpun berkurangan akibat menebus kesalahan atas dosa-dosa

Isnin, 13 Jun 2016 12:32 AM

Ep:6 – Tidak Sempurna Ramadan Tanpa Al-Quran

KEISTIMEWAAN Ramadan diangkat Allah SWT apabila wahyu pertama kepada Rasulullah SAW diturunkan dalam bulan suci ini. Perkaitan yang sangat kuat menunjukkan betapa kita perlu sentiasa berdamping dengan kitab suci ini lebih-lebih lagi ketika Ramadan.

Jumaat, 10 Jun 2016 5:55 AM

Ep:5 – Berpuasa Tapi Masih Rugi?

PUASA selain menahan lapar dahaga turut menuntut amal ibadat kita semua sebagai kewajipan kepada Yang Maha Pencipta. Justeru mengapa masih boleh wujud ‘rugi’ walau kita patuh berpuasa sepanjang bulan Ramadan ini?

Khamis, 9 Jun 2016 6:30 AM

Ep:4 – Ramadan Bagai Kekasih Yang Dirindui

HATI yang merindui Ramadan menandakan betapa agung keberadaan penghulu segala bulan ini dalam hidup kita. Satu anugerah dari Allah SWT penuh dengan keampunan. Jika Saidina Umar Al Khattab terbit air matanya menyambut kehadiran bulan mulia ini, di manakah letaknya tempat kita hari ini?

Rabu, 8 Jun 2016 8:00 AM

Ep:3 – Nafsu Perlu Dididik, Bukan Sekadar Ditahan

MANUSIA tidak akan mencapai takwa kerana wujud nafsu yang tercipta olehNya dalam diri kita semua. Puasa adalah aturan terbaik dari Allah SWT kepada hambaNYa bagi mendidik elemen nafsu bukan sahaja dengan sabar tetapi dengan amal soleh.

Selasa, 7 Jun 2016 10:00 AM

Ep:2 – Ramadan Bukan Untuk Menjadi Malas

IBADAH puasa tidak sepatutnya jadi alasan membataskan pelbagai perkara dalam kehidupan seorang manusia. Sebaliknya keberkatan Ramadan akan menjadikan sesiapa yang berusaha atau berjuang untuk perkara baik lebih kuat dan cemerlang.

Isnin, 6 Jun 2016 8:00 AM

Ep:1 - Puasa Pelengkap Syarat Ketakwaan

KEINDAHAN takwa di sisi Allah SWT merupakan ganjaran paling berharga bagi mereka yang beriman andai kewajipan berpuasa di bulan Ramadan terlaksana dengan sempurna.

Resipi

Harap maaf, tiada rekod.

iklan

Jom Berbuka

Harap maaf, tiada rekod.

iklan

Iklan