Ramadan Bersama mStar - Video

Rabu, 6 Jun 2018 1:38 PM

Sesiapa tak tersentuh hati tonton ‘Raya Chin’ memang tak ada perasaan

SYAWAL datang lagi! Maka dengan itu iklan raya dengan pelbagai tema disajikan menerusi pelbagai medium khususnya platform digital.

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

DALAM segmen Ramadan kali ini, mStar Online membawakan cabaran RM15 di lokasi terpilih, tapak Bazarena Shah Alam.

Selasa, 12 Jun 2018 11:00 AM

Kalam mStar – Dah Subuh tapi belum mandi wajib. Puasa sah atau tidak?

MANDI wajib selepas azan Subuh. Sah atau tidak puasanya?

Ikuti pencerahan oleh pendakwah muda, Da'i Izzhar berhubung isu ini, yang sering menjadi tanda tanya khususnya buat pasangan suami isteri.

Isnin, 11 Jun 2018 12:10 PM

Kalam mStar – Kenapa tak dapat 'full mark' dalam puasa?

SAH kah puasa seseorang itu jika menggunakan kata-kata kesat hanya kerana perbezaan pendapat sehingga mencetuskan perbalahan di laman sosial, terutama pada bulan Ramadan.

Ayuh kita dengar apa kata pendakwah muda, Da'i Izzhar.

Isnin, 11 Jun 2018 8:00 AM

Ramadan anak Chow Kit

"JIKA kita berasa susah, maka ingatlah masih ada insan yang lebih susah daripada kita".

Ikuti temubual mStar bersama anak-anak Chow Kit, edisi Ramadan, syukuri nikmat.

Sabtu, 9 Jun 2018 8:00 AM

Kalam mStar - Hadis palsu menjadi masyhur?

KECOH di media sosial mengenai kenyataan kononnya dari pendakwah dan penceramah terkenal, Ustaz Azhar Idrus yang mengangkat darjat seorang wanita. Adakah benar atau palsu?

Ikuti penjelasan pendakwah muda, Da'i Izzhar dalam kalam mStar.

Khamis, 31 Mei 2018 9:00 AM

Penangan murtabak 'buku teks' & ayam golek Selayang

MURTABAK 'buku teks' dan ayam golek mesra antara makanan yang wajib anda cuba jika berkunjung ke bazar Ramadan Selayang Baru! Nak tahu apa yang menarik? Let's check it out!

Berita

Sabtu, 2 Julai 2016 12:30 AM

Menjaga Kesihatan Adalah Kewajipan Dari Allah

NIKMAT di dunia adalah apabila seseorang itu mendapat kesihatan yang baik. Seandainya dihimpunkan hadith-hadith Rasulullah S.A.W jelas Allah S.W.T memberitahu tentang kebaikan pengambilan madu. Khasiat atau syifa yang datangnya dari ribuan bunga-bunga mampu memberi kelegaan kepada tubuh badan manusia.

Jumaat, 1 Julai 2016 12:10 AM

Ep:20 – Penghujung Ramadan Umpama Bayi Baru Lahir

TEMPOH sebulan kita melalui proses ibadah yang ditentukan Allah SWT, dipenghujungnya manusia kembali kepada fitrah umpamanya bayi yang baru lahir. Piala takwa diterima oleh mereka yang beriman adalah menjadi hamba yang kian akrab dengan Allah SWT dan huluran tangan kian hampir sesama manusia.

Khamis, 30 Jun 2016 5:43 AM

Ep:19 – Ramadan Membangkitkan Fitrah Manusia

BULAN mulia Ramadan adalah waktu untuk kita membangkitkan ketakwaan kepada Allah SWT. Setiap perbuatan yang menjurus kepada perlunya kita menahan diri dari sesuatu perkara tidak baik akan ditulis sebagai pahala berlipat kali ganda. Maka setiap pahala inilah diharap dapat membersihkan hati kita untuk rasa takwa itu.

Rabu, 29 Jun 2016 12:10 AM

Ep:18 – Fahami & Dalami Kandungan Al-Quran

RAMADAN dipanggil bulan kemulian Al-Quran. Andai kata kita jauh dengan kitab kalam Allah SWT ini, maka Ramadan adalah waktu terbaik untuk kita kembali melihat dan membacanya. Memahami isi tafsirnya dan tangisi segala kesilapan yang telah diperingatkan melalui Al-Quran.

Selasa, 28 Jun 2016 12:10 AM

Ep:17 – Puasa Jangan Sampai Tersia Dan Melalaikan

RASULULLAH SAW berkali-kali mengingatkan umatnya agar janganlah kita tergolong antara mereka yang puasanya hanya sekadar mendapat lapar serta dahaga tetapi dianggap sia-sia kerana tidak memelihara segala aspek lain yang terkait dalam kehidupan seorang muslim.

Isnin, 27 Jun 2016 12:30 AM

Ep:16 – Tempat Terbaik Di Muka Bumi Sepanjang Ramadan?

KEDUDUKAN masjid-masjid di atas muka bumi terangkat tinggi sepanjang bulan Ramadan. Rasulullah SAW sendiri ketika Ramadan tidak terhitung waktu iktikaf Baginda di masjid An Nabawi. Hatta para isteri Baginda sehingga menggantung tali untuk berpaut setelah bangun dari iktikaf yang kuat.

Jumaat, 24 Jun 2016 12:32 AM

Ep:15 – Keterujaan Menanti Lailatul Qadar

SERING kita dengar dan melihat bagaimana setiap umat Islam mendambakan untuk mencari serta bertemu malam Lailatul Qadar. Tetapi sejauh mana kita tahu caranya untuk berhadapan dengan malam yang mewakili seribu bulan ibadah ini?

Khamis, 23 Jun 2016 5:49 AM

Ep:14 – Kelebihan Bersedekah Di Bulan Ramadan

BULAN Ramadan adalah saat di mana Allah SWT melipat gandakan ganjaran pahala yang diberi ke atas setiap amal kebaikan manusia. Apatah lagi jika kita membelanjakan wang ringgit yang ada untuk santapan iftar orang yang berpuasa.

Rabu, 22 Jun 2016 12:01 AM

Ep:13 – Ramadan Terkandung Nikmat Bagi Umat Akhir Zaman

RAMADAN adalah tanda kasih sayang serta rahmat Allah SWT untuk umat Rasulullah SAW yang kian pendek tempoh hayatnya. Menerusi bulan rahmat ini terdapat kelebihan segala keampunan terhadap manusia khususnya di malam Lailatul Qadar.

Selasa, 21 Jun 2016 5:13 AM

Ep:12 – Dua Kegembiraan Bagi Umat Berpuasa

TERDAPAT dua kegembiraan bagi mereka yang berpuasa. Pertamanya ialah kegembiraan ketika berbuka puasa dan keduanya ialah kegembiraan ketika bertemu dengan Allah SWT. Namun bagi orang soleh kenikmatan kedua yang dihargai kerana mereka telah selesai menunaikan perintah dari Allah SWT.

Isnin, 20 Jun 2016 12:32 AM

Ep:11 – Puasa Umpama Kayu Ajaib Menyembuh Penyakit

PAKAR perubatan mengakui ibadah puasa sebagai kewajipan yang mendatangkan kebaikan pada kesihatan tubuh badan manusia. Berbuka puasa dengan sesuatu yang bersifat semulajadi seperti air kosong dan buah kurma adalah amalan terbaik seiring dengan sunnah Rasulullah SAW.

Jumaat, 17 Jun 2016 5:51 AM

Ep:10 – Ramadan, Pesta Ibadah Setiap Malam

SIAPA yang menghidupkan siang dan malam Ramadan dengan penuh keimanan maka Allah SWT mengampunkan dosa mereka. Betapa dahaganya para sahabat mengejar ganjaran hingga Madinah pada malam harinya terdengar bagai berpesta dengan alunan ayat suci Al-Quran.

Khamis, 16 Jun 2016 12:40 AM

Ep:9 – Keajaiban Ramadan Dalam Perang Badar

PUASA dan Ramadan andai dilaksana sepenuh jiwa akan membina asas kekuatan segala aspek kehidupan manusia. Peristiwa Perang Badar dalam bulan Ramadan mengingatkan kita tentang kekuasaan Allah SWT yang memberi kemenangan mutlak kepada tentera Islam walau berdepan dengan getir berpuasa serta pihak lawan yang jauh lebih ramai jumlah tenteranya.

Rabu, 15 Jun 2016 11:00 AM

Ep:8 – Puasa Sempurna Hapus Dosa Lampau

IBADAH puasa jika dilakukan dengan penuh keimanan terhadap Allah SWT dan mengharap sepenuh keberkatan ganjaran hanya dariNya, maka dihapuskan dosa lalu seseorang itu. Namun perkara ini hanya akan terjadi jika segala tertib 
dipelihara walaupun sesudah berbuka puasa.

Selasa, 14 Jun 2016 9:58 AM

Ep:7 – Bukan Kafarah, Amalan Puasa Kekal Hingga Akhirat

GANJARAN pahala setiap amalan manusia di dunia bersifat kafarah dan akan berkurangan ketika proses hisab di akhirat kelak. Namun kebaikan amalan puasa akan kekal bersama manusia tanpa sedikitpun berkurangan akibat menebus kesalahan atas dosa-dosa

Isnin, 13 Jun 2016 12:32 AM

Ep:6 – Tidak Sempurna Ramadan Tanpa Al-Quran

KEISTIMEWAAN Ramadan diangkat Allah SWT apabila wahyu pertama kepada Rasulullah SAW diturunkan dalam bulan suci ini. Perkaitan yang sangat kuat menunjukkan betapa kita perlu sentiasa berdamping dengan kitab suci ini lebih-lebih lagi ketika Ramadan.

Jumaat, 10 Jun 2016 5:55 AM

Ep:5 – Berpuasa Tapi Masih Rugi?

PUASA selain menahan lapar dahaga turut menuntut amal ibadat kita semua sebagai kewajipan kepada Yang Maha Pencipta. Justeru mengapa masih boleh wujud ‘rugi’ walau kita patuh berpuasa sepanjang bulan Ramadan ini?

Khamis, 9 Jun 2016 6:30 AM

Ep:4 – Ramadan Bagai Kekasih Yang Dirindui

HATI yang merindui Ramadan menandakan betapa agung keberadaan penghulu segala bulan ini dalam hidup kita. Satu anugerah dari Allah SWT penuh dengan keampunan. Jika Saidina Umar Al Khattab terbit air matanya menyambut kehadiran bulan mulia ini, di manakah letaknya tempat kita hari ini?

Rabu, 8 Jun 2016 8:00 AM

Ep:3 – Nafsu Perlu Dididik, Bukan Sekadar Ditahan

MANUSIA tidak akan mencapai takwa kerana wujud nafsu yang tercipta olehNya dalam diri kita semua. Puasa adalah aturan terbaik dari Allah SWT kepada hambaNYa bagi mendidik elemen nafsu bukan sahaja dengan sabar tetapi dengan amal soleh.

Selasa, 7 Jun 2016 10:00 AM

Ep:2 – Ramadan Bukan Untuk Menjadi Malas

IBADAH puasa tidak sepatutnya jadi alasan membataskan pelbagai perkara dalam kehidupan seorang manusia. Sebaliknya keberkatan Ramadan akan menjadikan sesiapa yang berusaha atau berjuang untuk perkara baik lebih kuat dan cemerlang.

Isnin, 6 Jun 2016 8:00 AM

Ep:1 - Puasa Pelengkap Syarat Ketakwaan

KEINDAHAN takwa di sisi Allah SWT merupakan ganjaran paling berharga bagi mereka yang beriman andai kewajipan berpuasa di bulan Ramadan terlaksana dengan sempurna.

Resipi

iklan

Jom Berbuka

Iklan