Ramadan Bersama mStar - Tazkirah

Menjaga Kesihatan Adalah Kewajipan Dari Allah

Sabtu, 2 Julai 2016 12:30 AM

NIKMAT di dunia adalah apabila seseorang itu mendapat kesihatan yang baik. Seandainya dihimpunkan hadith-hadith Rasulullah S.A.W jelas Allah S.W.T memberitahu tentang kebaikan pengambilan madu. Khasiat atau syifa yang datangnya dari ribuan bunga-bunga mampu memberi kelegaan kepada tubuh badan manusia.

Ep:20 – Penghujung Ramadan Umpama Bayi Baru Lahir

Jumaat, 1 Julai 2016 12:10 AM

TEMPOH sebulan kita melalui proses ibadah yang ditentukan Allah SWT, dipenghujungnya manusia kembali kepada fitrah umpamanya bayi yang baru lahir. Piala takwa diterima oleh mereka yang beriman adalah menjadi hamba yang kian akrab dengan Allah SWT dan huluran tangan kian hampir sesama manusia.

Ep:19 – Ramadan Membangkitkan Fitrah Manusia

Khamis, 30 Jun 2016 5:43 AM

BULAN mulia Ramadan adalah waktu untuk kita membangkitkan ketakwaan kepada Allah SWT. Setiap perbuatan yang menjurus kepada perlunya kita menahan diri dari sesuatu perkara tidak baik akan ditulis sebagai pahala berlipat kali ganda. Maka setiap pahala inilah diharap dapat membersihkan hati kita untuk rasa takwa itu.

Ep:18 – Fahami & Dalami Kandungan Al-Quran

Rabu, 29 Jun 2016 12:10 AM

RAMADAN dipanggil bulan kemulian Al-Quran. Andai kata kita jauh dengan kitab kalam Allah SWT ini, maka Ramadan adalah waktu terbaik untuk kita kembali melihat dan membacanya. Memahami isi tafsirnya dan tangisi segala kesilapan yang telah diperingatkan melalui Al-Quran.

Ep:17 – Puasa Jangan Sampai Tersia Dan Melalaikan

Selasa, 28 Jun 2016 12:10 AM

RASULULLAH SAW berkali-kali mengingatkan umatnya agar janganlah kita tergolong antara mereka yang puasanya hanya sekadar mendapat lapar serta dahaga tetapi dianggap sia-sia kerana tidak memelihara segala aspek lain yang terkait dalam kehidupan seorang muslim.

Ep:16 – Tempat Terbaik Di Muka Bumi Sepanjang Ramadan?

Isnin, 27 Jun 2016 12:30 AM

KEDUDUKAN masjid-masjid di atas muka bumi terangkat tinggi sepanjang bulan Ramadan. Rasulullah SAW sendiri ketika Ramadan tidak terhitung waktu iktikaf Baginda di masjid An Nabawi. Hatta para isteri Baginda sehingga menggantung tali untuk berpaut setelah bangun dari iktikaf yang kuat.

Ep:15 – Keterujaan Menanti Lailatul Qadar

Jumaat, 24 Jun 2016 12:32 AM

SERING kita dengar dan melihat bagaimana setiap umat Islam mendambakan untuk mencari serta bertemu malam Lailatul Qadar. Tetapi sejauh mana kita tahu caranya untuk berhadapan dengan malam yang mewakili seribu bulan ibadah ini?

Ep:14 – Kelebihan Bersedekah Di Bulan Ramadan

Khamis, 23 Jun 2016 5:49 AM

BULAN Ramadan adalah saat di mana Allah SWT melipat gandakan ganjaran pahala yang diberi ke atas setiap amal kebaikan manusia. Apatah lagi jika kita membelanjakan wang ringgit yang ada untuk santapan iftar orang yang berpuasa.

Ep:13 – Ramadan Terkandung Nikmat Bagi Umat Akhir Zaman

Rabu, 22 Jun 2016 12:01 AM

RAMADAN adalah tanda kasih sayang serta rahmat Allah SWT untuk umat Rasulullah SAW yang kian pendek tempoh hayatnya. Menerusi bulan rahmat ini terdapat kelebihan segala keampunan terhadap manusia khususnya di malam Lailatul Qadar.

Ep:12 – Dua Kegembiraan Bagi Umat Berpuasa

Selasa, 21 Jun 2016 5:13 AM

TERDAPAT dua kegembiraan bagi mereka yang berpuasa. Pertamanya ialah kegembiraan ketika berbuka puasa dan keduanya ialah kegembiraan ketika bertemu dengan Allah SWT. Namun bagi orang soleh kenikmatan kedua yang dihargai kerana mereka telah selesai menunaikan perintah dari Allah SWT.

  • Mukasurat 1 daripada 3

Lihat mukasurat:

iklan

WAKTU SOLAT

16-August-2018 | 05 Zulhijjah, 1439

    iklan

    Iklan