X Close

Kerabu Pucuk Paku, Taugeh Kerang

Diterbitkan: Selasa, 14 Jun 2016 8:00 AM

Kerabu Pucuk Paku dan Taugeh Berkerang oleh Nurul Syafina Binti Ibrahim
(Ubah saiz teks)

Kerabu Pucuk Paku & Taugeh Berkerang

Bahan-bahan sambalnya

·         1/2 biji kelapa-jadikan keresek.

·         4 ulas bawang merah

·         1 sudu lada hitam

·         4 ekor ikan sardin/selayang dibakar

*Tumbuk lumat semua bahan

Bahan perasanya

·         Gunakan santan pekat (dalam 1/2 biji kelapa-nak 1 bijipun lagi sedap dan lebih banyak kuah)

·         Gunakan kerang rebus- bersihkan kerang, masukkan dalam periuk, jangan letak air..tutup periuk dan rebus.

·         Kerang akan masak dengan airnya sendiri. Dah sejuk boleh kupaskan isinya.

·         Ini sayur yang saya guna, pucuk paku direbus layu, taugeh rebus sekejap je dan bawang besar dimayang.

·         Masa siang pucuk paku jangan gunakan pisau nanti terpotng sekali bahagian yang dah keras.

·         Siang guna tangan dan patah-patahkan saja sebab kita nak buat kerabu, perlukan bahagian yang lembut sahaja. 

·         Masukkan semua bahan dalam satu bekas, masukkan gula, garam dan perah asam limau nipis.

 ·         Gaul sebati. Siap. Selamat Mencuba.... 

* Hadiah peraduan ini ditaja oleh AQUA SELATAN SDN BHD/Pemangkin pelancongan Aqua anda. Tel: Ateng 019-2617181


iklan

Video

Selasa, 12 Disember 2017 5:41 PM

Jom Lepak Tempat 'Best' Tapi Percuma

Selasa, 12 Disember 2017 8:30 AM

Isteri Pertama Kena Kuat, Tak Boleh Lemah - Elizad

Isnin, 11 Disember 2017 9:00 AM

#BiziBody : De Fam Kantoi Gambar Selfie

Ahad, 10 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Aziz Harun - Jangan

Jumaat, 8 Disember 2017 10:55 PM

Abam Bocey Malu Manja Dengan Isteri Depan Kamera

Jumaat, 8 Disember 2017 8:15 PM

Malaysia Tak Diam Diri, Terus Bela Nasib Palestin

Jumaat, 8 Disember 2017 2:02 PM

Zarul Husin Takut Tua

Jumaat, 8 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Awi Rafael - Kau Di Hatiku

Kolumnis

iklan

Iklan