X Close

Ketam Masak 4 Rasa / 4S

Diterbitkan: Rabu, 1 Jun 2016 7:00 AM

(Ubah saiz teks)

Ketam Masak 4 Rasa / 4S (Sweet+Sour+Salty+Spicy)

Bahan-Bahan

4 Ekor Ketam (saya pilih ketam batu isinya pejal)

1 keping asam gelugur

1 biji cili benggala (dihiris)

1 biji tomato (dihiris)

Nenas dalam tin (ikut suka)

2 sudu  sos cili

1 sudu sos tomato

1 sudu sos tiram

2 sudu kicap manis

2 sudu makan sos cili thai

2 helai daun limau purut

 

Bahan-Bahan Kisar

1 labu bawang besar 
3 biji bawang merah 
2 ulas bawang putih 
1/2 inci halia 
1/2 inci lengkuas (x letak sb xde stok)
1 batang serai 
10-12 biji cili api (guna 7 biji + 1 cili besar)

Cara-cara: 
1. Rebus bersama asam keping hingga masa dan toskan. (Nak goreng pon boleh jika ketam bunga)
2. Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Kemudian masukkan sos tiram, kicap, sos cili, sos           tomato, sos cili Thai dan sedikit air. Biarkan ia mendidih sebentar. 
3. Masukkan bahan-bahan selebihnya dan akhir sekali ketam yg sudah direbus tadi. Gaulkan rata2.       Perasakan dgn garam dan gula jika perlu. 
4. Setelah kuah kelihatan pekat, bolehlah ditutupkan api dan dihidangkan bersama nasi panas

iklan

Video

Selasa, 12 Disember 2017 8:30 AM

Isteri Pertama Kena Kuat, Tak Boleh Lemah - Elizad

Isnin, 11 Disember 2017 9:00 AM

#BiziBody : De Fam Kantoi Gambar Selfie

Ahad, 10 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Aziz Harun - Jangan

Jumaat, 8 Disember 2017 10:55 PM

Abam Bocey Malu Manja Dengan Isteri Depan Kamera

Jumaat, 8 Disember 2017 8:15 PM

Malaysia Tak Diam Diri, Terus Bela Nasib Palestin

Jumaat, 8 Disember 2017 2:02 PM

Zarul Husin Takut Tua

Jumaat, 8 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Awi Rafael - Kau Di Hatiku

Khamis, 7 Disember 2017 8:00 PM

Nadzmi Adhwa Dikurung Selepas Kantoi Dadah

Kolumnis

iklan

Iklan