Ayam Kampung Mentega Berkrim - Website | mStar

Ayam Kampung Mentega Berkrim

Diterbitkan: Rabu, 1 Jun 2016 7:00 AM

Ayam Kampung Mentega Berkrim

(Ubah saiz teks)

Ayam Kampung Mentega Berkrim

 

BAHAN-BAHAN:

5 ketul ayam kampung

3 sudu besar mentega

½ labu bawang Holland

5 tangkai cili padi -cincang

8 ulas bawang putih - dikisar

5 helai daun kari

175ml susu sejat

Garam dan lada hitam secukup rasa

Sedikit minyak 

 

CARA MENYEDIAKAN:

1. Lumur sedikit garam dan lada hitam pada ayam. Panaskan sedikit minyak masak dan sedikit mentega di dalam kuali leper, masukkan ayam. Masak ayam seketika sehingga masak. Ketepikan.

2. Masukkan sedikit minyak dan 3 sudu besar mentega di dalam kuali. Selepas mentega cair, tumiskan bawang putih yang dikisar, bawang Holland, daun kari dan cili padi sehingga naik bau.

3. Selepas itu, masukkan susu sejat dan biarkan mereneh. Masukkan garam dan lada hitam secukup rasa.

4. Masukkan ayam yang telah digoreng dan kacaukan sehingga kuah sebati dengan ayam. Angkat dan hidangkan.



   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan