X Close
Filter by

Aidilfitri, Puasa Enam Di Tanah Suci

Khamis, 20 Julai 2017 8:30 AM

ASSALAMUALAIKUM. Syawal sudah di penghujung tetapi belum terlewat untuk saya mengucapkan Selamat Hari Raya maaf zahir batin kepada semua pembaca. Di Malaysia, tradisi rumah terbuka diteruskan menunjukkan semarak Aidilfitri dan kesinambungan silaturahim.

Kesesakan Luar Biasa Malam 27 Ramadan

Khamis, 22 Jun 2017 9:00 AM

ASSALAMUALAIKUM. Hari ini bersamaan 27 Ramadan. Justeru, malam tadi adalah malam 27, antara malam ganjil yang dianjurkan agar kita melipatgandakan amal ibadat untuk memburu lailatul qadar. Di Tanah Suci Makkah, malam 27 Ramadan menyaksikan kebanjiran jemaah.

Telusuri 44 Kelok Ke Rumah Hamka

Khamis, 22 Jun 2017 8:00 AM

PADANG dan Bukit Tinggi di Sumatera Barat; Indonesia adalah antara destinasi pelancongan yang kerap menjadi perhatian rakyat Malaysia untuk bercuti dan membeli-belah, terutama penggemar telekung dan tekstil bersulam.

Waktu Ke Raudah Berubah Ketika Ramadan

Khamis, 15 Jun 2017 9:00 AM

ASSALAMUALAIKUM. Kita sudah memasuki fasa akhir Ramadan. Justeru, ramai yang sudah tentu merebut peluang untuk melipatgandakan amal ibadat pada bulan penuh keberkatan ini. Tahun lalu, saya berpeluang untuk menunaikan umrah pada akhir Ramadan. Alhamdulillah.

Tip Mudah, Selesa Ke Hijir Ismail

Khamis, 8 Jun 2017 8:00 AM

ASSALAMUALAIKUM. Hampir dua minggu kita berpuasa, sekali gus menandakan kita sudahpun memasuki fasa kedua di dalam Ramadan, bulan penuh keberkatan dan membuka ruang yang terbentang untuk memohon keampunan daripada Allah SWT.

Kreatif Ketika Bersedekah Di Tanah Suci

Khamis, 1 Jun 2017 8:00 AM

ASSALAMUALAIKUM. Hampir satu minggu kita berpuasa. Semoga setiap amal ibadat kita diterima oleh Allah. Ketika menunaikan umrah, terutama Ramadan, ramai jemaah yang berusaha untuk melipatgandakan amal ibadat di Tanah Suci.

Kenali Tamar Sebelum Membeli

Khamis, 25 Mei 2017 8:00 AM

ASSALAMUALAIKUM. Sabtu ini, insyaAllah, umat Islam seluruh dunia akan menyambut kedatangan Ramadan. Bulan penuh kemuliaan dan keberkatan yang menjanjikan pahala berlipat ganda serta ganjaran lumayan.

Apa Itu Ziarah Dalam & Luar Jemaah Umrah

Khamis, 18 Mei 2017 9:41 AM

ASSALAMUALAIKUM. Menerusi catatan kali ini, apa kata kita sama-sama mengimbas kembali beberapa perkara yang perlu dilakukan sebelum melangkah ke Tanah Suci Madinah dan Makkah bagi menunaikan ibadat umrah.

Usah Dibawa Dokumen, Pelbagai Kad Ke Tanah Suci

Khamis, 11 Mei 2017 8:00 AM

ASSALAMUALAIKUM. Perlukah kad pengenalan, kad pencen, kad kredit, kad pengeluaran wang atau ATM dan kad lesen memandu dibawa ke Tanah Suci? Tidak perlu dibawa tetapi masih ramai jemaah yang alpa dan terlepas pandang mengenainya biarpun dinasihat serta dipesan oleh pengendali umrah.

  • Mukasurat 1 daripada 15

Lihat mukasurat:

iklan

iklan

Iklan