Pengarang - mStar
Filter by
MAT RODI

1MDB & Tabung Haji

Selasa, 12 Mei 2015 7:53 PM

BAGI mana-mana pemaju hartanah, 'Bank Tanah' adalah penting. Semakin luas tanah yang dimiliki, semakin bagus.

Mengapa Kita Perlukan GST?

Selasa, 14 April 2015 4:17 PM

KOS mentadbir dan mengurus negara semakin meningkat. Ia begitu kerana populasi penduduk yang kian bertambah. Ini menyebabkan kos seperti perubatan, pendidikan, duit pencen dan subsidi juga bertambah.

Kenapa Isu Air S'gor Perlu Dilihat Dari Perspektif Yang Paling Logik

Isnin, 30 Mac 2015 5:22 PM

SULTAN Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah pada Isnin (30 Mac) mahu perjanjian penstrukturan semula industri perkhidmatan air di negeri itu dimuktamadkan segera mengikut perjanjian utama yang ditandatangani oleh kerajaan negeri dan kerajaan Persekutuan pada 12 September 2014.

SOAL JAWAB EKONOMI BAH.2: Hutang Isi Rumah, Perniagaan Instashop dan Ekonomi Negara

Sabtu, 7 Mac 2015 12:08 PM

MINGGU lepas, saya telah menyentuh tentang harga minyak dan kesannya ke atas ekonomi negara, pendapatan kerajaan dan juga ekonomi Malaysia. Dalam Bahagian Kedua ini, marilah kita berbicara pula tentang hutang isi rumah dan apakah hutang rakyat Malaysia boleh menyebabkan krisis ekonomi sepertimana yang pernah berlaku di Amerika Syarikat pada 2008.

Petrol Tak Mengenyangkan, Subsidilah Barang Makanan

Rabu, 10 Disember 2014 12:41 PM

5.6%. Ini bukanlah angka pertumbuhan KDNK negara. Sebaliknya ini adalah pertumbuhan deposit individu di dalam bank. Untuk pengetahuan, ini adalah pertumbuhan yang paling rendah dicatatkan  sejak dua tahun kebelakangan ini.

Jurang Pendapatan Bah.2

Khamis, 30 Oktober 2014 5:32 PM

ADA yang bertanya apakah penyelesaian terhadap masalah jurang pendapatan ini. Tidak ada solusi yang 'straightforward'. Raja Nazrin juga berkata masalah ini bukan seperti migrain yang boleh disembuhkan dengan panadol, sebaliknya ini adalah kanser yang memerlukan pelbagai peringkat rawatan.

Jurang Pendapatan: Satu Pemerhatian

Selasa, 14 Oktober 2014 8:01 PM

KITA bertemu lagi setelah agak lama berehat dan 'menghilangkan diri'. Malaysia sememangnya sebuah negara yang semakin tahun semakin kaya. KDNK negara berkembang sekitar lima hingga enam peratus sejak empat tahun lepas. Keuntungan 200 buah syarikat terbesar di Malaysia kian bertambah.


  • Mukasurat 1 daripada 2

Lihat mukasurat:

iklan

iklan

Iklan