Pengarang - mStar
Filter by

Mencegah Jenayah Merupakan Pilihan Lebih Baik

Isnin, 3 Ogos 2015 5:46 PM

MENCEGAH dan mengesan jenayah serta memelihara keamanan awam sudah menjadi mandat kepada pihak polis sejak tahun 1807. Bagaimanapun, peranan dan fungsi polis sudah berubah mengikut keadaan semasa. Misi mereka menjadi lebih luas dan rumit.

Kejadian Jenayah - Adakah Anda Peduli?

Isnin, 6 Julai 2015 2:19 PM

SAYA telah menulis artikel tentang pandangan berbeza terhadap jenayah, rasa takut  terhadap jenayah dan bagaimana statistik laporan jenayah direkodkan. Artikel terakhir merupakan tentang mengekang kegiatan curi kereta. Artikel kali ini, saya akan menjelaskan dua perkara iaitu unsur-unsur jenayah dan cara kita bertindak balas apabila kejadian jenayah berlaku di hadapan kita. Dalam kedua-dua kes, ia menunjukkan struktur masyarakat kita.


‘Membrek ’ Kes Curi Kereta

Khamis, 21 Mei 2015 1:23 PM

TIDAK semudah dijangka

Dalam artikel saya yang lalu “Throwing light on crime statistics”, saya menyatakan bahawa indeks jenayah mengandungi dua komponen – jenayah keganasan dan jenayah harta benda. Jenayah harta benda membabitkan 80% daripada jumlah keseluruhan jenayah di Malaysia.  Dalam artikel ini, saya akan menumpukan jumlah jenayah harta benda. Saya percaya bahawa banyak lagi perkara yang kita boleh lakukan bagi menghalang berlakunya jenayah harta benda.

Pandangan Berbeza Dalam Jenayah

Rabu, 4 Mac 2015 3:07 PM

SAYA telah melibatkan diri dalam Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (Pemandu) (Bidang Keberhasilan Utama Negara - NKRA) bagi menangani isu jenayah sejak setahun lalu. Isu tentang jenayah bukan sahaja menarik, tetapi boleh mencetuskan kontroversi.

  • Mukasurat 1 daripada 1

Lihat mukasurat:

iklan

iklan

Iklan