Najib Yakin Ekonomi Malaysia Mampu Capai RM2 Trilion - Niaga | mStar

Najib Yakin Ekonomi Malaysia Mampu Capai RM2 Trilion

Diterbitkan: Selasa, 6 Disember 2016 3:00 PM

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ketika melancarkan sambutan ulang tahun ke-10 Iskandar Malaysia (IM10) di Kompleks Sukan Educity, Selasa. Turut hadir Menteri Besar Johor Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin (kanan) dan Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA) Datuk Ismail Ibrahim (kiri).

(Ubah saiz teks)

ISKANDAR PUTERI: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yakin dengan kemampuan negara mencapai sasaran ekonomi bernilai RM2 trilion dalam masa tujuh hingga lapan tahun akan datang.

Ketika berkongsi keyakinan itu, beliau yang juga Menteri Kewangan berkata sasaran itu akan turut disumbangkan oleh perkembangan pesat wilayah Iskandar Malaysia.

"Saya mahu Malaysia muncul sebagai ekonomi (bernilai) RM2 trilion dalam masa tujuh hingga lapan tahun.

"Saya sendiri ada berbincang dengan Menteri Kewangan Kedua Datuk Johari Abdul Ghani dan kita mampu mencapai ekonomi RM2 trilion berkenaan," katanya.

Najib berkata demikian ketika berucap melancarkan sambutan ulang tahun ke-10 Iskandar Malaysia di Kompleks Sukan Educity, di sini, Selasa.

Beliau yang juga Pengerusi Bersama Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar Malaysia (IRDA), juga mahu melihat Malaysia muncul sebagai 20 negara utama ekonomi dalam satu jangka masa tertentu.

"Iskandar Malaysia juga akan memberi sumbangan ke arah pencapaian tersebut," kata Najib. -- Bernama

Tags / Kata Kunci: Iskandar Malaysia , Najib , Sukan Educity
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan